Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

La seqüència del naufragi d'una pastera d'immigrants, Premi FotoPres'05

Barcelona, 24 Febrer 2005

Són imatges esfereïdores. El reportatge fotogràfic Morir tan a prop, seqüència d’un naufragi, que mostra el naufragi d’una pastera d’immigrants en arribar a les costes de Fuerteventura a finals de 2004, ha estat guardonat amb el primer premi del XVII Certamen de Fotografia de Premsa Espanyola FotoPres’05, concedit per la Fundació ”la Caixa”. L’autor és Juan Medina (Buenos Aires, 1963), que l’any 2003 ja va rebre el tercer premi ex-aequo FotoPres’03. El segon premi ha estat atorgat al treball La Intifada del Mur, realitzat per Raúl Gallego Abellán (Sabadell, 1976) a Israel i Palestina els anys 2003 i 2004; i el tercer ha estat atorgat al reportatge Hospital Psiquiàtric de “Premdam” “Kingdom Charity”, de Javier Arcenillas (Bilbao, 1973), realitzat a Calcuta el mes de juliol de 2004. Cadascun dels treballs consta de 10 fotografies. El primer premi del concurs està dotat amb 18.200 euros; el segon, amb 12.200 euros, i el tercer, amb 9.200 euros. Un total de 282 treballs han concursat als Premis FotoPres’05, a càrrec de 119 fotògrafs (cada persona podia concursar amb un màxim de 8 treballs). La Fundació ”la Caixa” va instituir el 1982 el certamen FotoPres amb l’objectiu de posar en relleu la millor tasca duta a terme cada any en el periodisme gràfic espanyol, i contribuir a la consolidació d’un fotoperiodisme contemporani al nostre país. Aquest certamen es convoca biennalment en dos apartats: el concurs, destinat a premiar aquelles imatges que expressen amb especial sensibilitat i habilitat un esdeveniment o una situació, i les beques, que tracten d’estimular la creació dins l’àmbit de la fotografia documental, ajudant els fotògrafs a elaborar projectes que queden fora del seu abast.

Les fotografies guanyadores, juntament amb els treballs de l’apartat de beques, formaran part de l’exposició FotoPres’05, que s’inaugurarà el 14 de juny al Centre Social i Cultural de la Fundació ”la Caixa” a Tarragona (Cristòfor Colom, 2).

El jurat de FotoPres’05 està format per Frits Gierstberg, cap d’exposicions del Nederlands Fotomuseum; Trisha Ziff, comissària freelance de Mèxic; Cristina García Rodero, fotògrafa madrilenya i Premi Nacional de Fotografia; Ute Eskildsen, directora del Departament de Fotografia del Museu Folkwang d’Essen (Alemanya), i Olivia María Rubio, comissària i directora d’Exposiciones ‘la Fábrica’ (Madrid).

Per una altra banda, la Fundació ”la Caixa” va atorgar, el 26 de maig de 2004, les sis beques FotoPres’05, dotades amb 8.000 euros cada una, entre 214 treballs presentats. Els sis projectes becats són La Sape congolesa, d’Héctor Mediavilla de Barcelona; 2M12, de Patric Tato Wittig de Madrid; Les maquilas, frontera de Mèxic-EUA, de Fernando Moleres de Barcelona; Europa, tan a prop, tan lluny, de Sergi Camara de Vic, Barcelona; Vida en la transició de Peter, de Carma Casulá de Madrid, i Extremunció, de Fosi Vegue de Madrid.

JUAN MEDINA neix l’any 1963 a Buenos Aires. Des de 1989 treballa com a reporter de manera independent en col·laboració amb diversos mitjans de comunicació i revistes, com El Semanal, El País Semanal, Interviú, The Independent, The Sunday Review, etc. Ha exposat la seva obra en diversos centres com la Posada del Potro, l’Ateneu de Madrid, el Palau de Congressos i Exposicions de Granada i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de La Laguna de Tenerife. L’any 1991 va ser finalista en el premi Mezquita i el 1993 va obtenir un accèssit en els premis Constitución. Destaca per la seva importància l’exposició «Pintango», presentada l’any 1994 (itinerant per Itàlia i per Espanya), en la qual va participar conjuntament amb altres artistes plàstics argentins amb obres que expressaven el tango. Al llarg de 2002 ha participat en la sisena trobada internacional de fotoperiodisme Ciudad de Gijón i en el curs de reportatges i documentals de la Universitat Atlàntica. Actualment és corresponsal gràfic de l’agència EFE a Fuerteventura.

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades