Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Conferència: Rotació i nutació de la Terra i de Mart

Madrid, 8 Març 2005

La Terra gira sobre si mateixa en “pràcticament” 24 hores. Cada dia, aquest valor varia uns mil·lisegons que fan modificar la posició de l’eix sobre el qual gira la Terra en l’espai. Aquest moviment de balanceig de l’eix del nostre planeta rep el nom de nutació. Les variacions en la rotació i l’orientació de la Terra s’estudien a partir de senyals de ràdio emesos per quasars i rebuts per unes antenes de grans dimensions. Recentment, una modelització precisa d’aquest fenomen ha comportat una revolució en el coneixement de la física de l’interior de la Terra. La realització d’aquest projecte europeu ha culminat amb l’obtenció del Premi Descartes d’Investigació. Véronique Déhant, investigadora de l’Observatoire Royal de Belgique, a Brussel·les (Bèlgica), exposa a CosmoCaixa les conclusions que es deriven de les modificacions provocades pel moviment de nutació de la Terra.

Paral·lelament, la sonda Mars Express està proporcionant informació crucial i summament nova sobre l’estructura interna del nostre planeta veí, una circumstància que permet establir similituds i diferències entre el seu interior i el de la Terra.

Véronique Déhant és doctora en matemàtiques per la Universitat de Lovaina. Dirigeix la secció de Temps, Rotació de la Terra i Geodesia de l’Espai de l’Observatoire Royal de Belgique (Bèlgica) i presideix la Comissió 19 (Earth Rotation) de la International Astronomical Union (IAU). Els seus treballs d’investigació se centren en el coneixement de la física de l’interior de la Terra a partir de l’estudi dels seus moviments de rotació i nutació, i en l’aplicació d’aquest mètode als moviments de Mart i Mercuri.

Cicle: Les Tardes del Museu
Conferència: Rotació i nutació de la Terra i Mart
Véronique Déhant. Observatoire Royal de Belgique, Brussel·les
Data: dimarts, 8 de marc de 2005; 19.30 h
Lloc: CosmoCaixa. Pintor Velázquez, s/n. 28100 Alcobendas. Madrid.

www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades