Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Escacs: l'espectacle de la intel·ligència

Barcelona, 10 Maig 2005

Què tenen a veure els escacs amb la física? Richard Feynmann, Premi Nobel de Física l’any 1965, deia que “el científic que busca les lleis de la natura és com el badoc de partides d’escacs qui, de tant mirar-les, acaba descobrint les regles del joc”. Aquesta metàfora es pot estendre a l’hora de pensar la física, les seves lleis fonamentals i els seus principis generals. Les jornades Escacs: l’espectacle de la intel·ligència, que tindran lloc a CosmoCaixa Barcelona els dies 10, 11 i 14 de maig, formen part de les activitats previstes dins de l’Any Mundial de la Física. Dimarts 10 de maig, la jornada se centrarà en Escacs a cegues, una de les més espectaculars exhibicions de mestratge a càrrec de Sergei Karjakin qui, amb els ulls embenats i d’esquena als seus contrincants, jugarà 4 partides simultànies a cegues. Alhora, grans experts d’aquest esport comentaran les jugades a tot el públic assistent. Dimecres 11 de maig, la jornada tractarà sobre els Escacs del futur. Constarà de dues partides home-màquina, Miguel Illescas, gran mestre i actual campió d’Espanya contra Sergei Karjakin. Ambdós, auxiliats per sengles equips i softwares, posaran en qüestió el que s’anomena els escacs del futur: Si jugar als escacs és pensar, aleshores pensen les màquines? O el futur dels escacs passa per la parella home-màquina? Aquestes jornades, que formen forma part del programa de Ciència i Medi ambient de l’Obra Social de ”la Caixa”, pretenen que l’audiència sigui testimoni de com pensa un gran jugador d’escacs, un esport que té el seu origen a la Florència del segle XIII. Un torneig per al públic infantil i juvenil posarà punt i final a aquestes jornades dissabte 14 de maig.

– Dimarts, 10 de maig: Escacs a cegues

Després d’una introducció a càrrec de Jorge Wagensberg, director de CosmoCaixa, i de Miguel Illescas, cinc cops campió d’Espanya d’escacs, Sergei Karjakin jugarà quatre partides simultànies a cegues. Amb 15 anys, Karjakin és el millor jugador mundial sub-16. Fa tres anys, va aconseguir el títol de Gran Mestre més jove de la història dels escacs. El campió ucraïnès jugarà amb els ulls embenats, de cara al públic i d’esquena als seus contrincants; d’aquesta forma, indicarà a l’àrbitre els moviments que ha de fer en cadascun dels quatre taulers. Els seus rivals seran Vladimir Zaiats, matemàtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Vic; Joan Franquet, campió de Catalunya d’Escacs de Veterans; Judit Clopes, campiona de Catalunya sub-14; i un representant del públic que sortirà d’un sorteig. El públic assistent podrà seguir tots el moviments a través de 4 pantalles i els comentaris a cau d’orella que faran experts jugadors d’escacs. Els internautes també podran seguir les partides a través de la web http://www.ajedrez21.com/.

– Dimecres, 11 de maig: Els escacs del futur

Dos grans mestres, Miguel Illescas i Sergei Karjakin, s’enfrontaran entre si davant del tauler però, en aquesta ocasió, podran disposar del suport d’un equip informàtic que els ajudi. La presentació d’aquest particular duel correrà a càrrec de Jorge Wagensberg i del gran mestre Amador Rodríguez. La utilització dels equips de software en determinats moments de la partida permetrà augmentar la qualitat de l’enfrontament ja que, d’aquesta manera, es barreja la potència del càlcul informàtic amb la comprensió estratègica pròpia dels jugadors. Aquí es qüestionarà el fet de si jugar a escacs és pensar, es pot dir que les màquines pensen? I també si el futur dels escacs passa per la parella home-màquina. Després de la partida entre tots dos grans mestres, amb el recolzament dels seus equips informàtics, cap a les 20.15 hores, se celebrarà una partida a través d’Internet. En aquest últim enfrontament, Karjakin i Illescas formaran parella per enfrontar-se contra el guanyador del concurs d’Ajedrez21.

Dissabte, 14 de maig: Torneig d’escacs a CosmoCaixa

En relació amb les Jornades d’Escacs, dissabte 14 de maig, la Plaça de la Ciència acollirà un torneig d’escacs pensat per a joves de 6 a 15 anys. Els grups es formaran depenent de les edats dels nens que hi participin. Aquesta activitat, totalment gratuïta, finalitzarà amb el lliurament de premis entre els guanyadors. A més, tots els participants en el torneig de dissabte gaudiran d’una entrada lliure al nou Museu de la Ciència durant tot el dia.

Jornades: Escacs: l’Espectacle de la intel.ligència

CosmoCaixa Barcelona
Teodor Roviralta, 47-51

Servei d’informació de la Fundació ”la Caixa”: Tel. 902 22 30 40

Dies: Dimarts, 10 i dimecres 11 de maig de 2005, a partir de les 18 h
Dissabte, 14 de maig, a les 10 h

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades