Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

CosmoCaixa Barcelona presenta l'exposició Jules Verne, viatjar, viatjar, viatjar

Barcelona, 22 Juny 2005

Semblava que anava per a funcionari de la Borsa de París o autor de comèdies lleugeres, però, als 40 anys, la vida de Jules Verne (Nantes, 1823 – Amiens, 1905) va fer un tomb. Amb Cinc setmanes en globus iniciava una carrera literària que el convertiria en un dels escriptors més llegits de la història. Apassionat per tots els esdeveniments científics i tecnològics de la seva època, en les novel·les de Verne es barregen l’aventura, la descoberta i la passió pel coneixement. El seu punt de partida és sempre el viatge: viatjar per descobrir, viatjar per forçar un canvi, viatjar per somniar. CosmoCaixa Barcelona vol retre un homenatge a aquest prolífic escriptor amb l’exposició temporal Jules Verne, viatjar, viatjar, viatjar. S’hi mostra els aspectes més destacats de l’obra d’aquest novel·lista, centrant-se especialment en la interessant relació de Verne amb la ciència. Un dels objetius de l’Obra Social ”la Caixa” és acostar la ciència a tots els ciutadans, i en aquest cas ho fa a través de la figura de Verne, un dels pioners de la divulgación científica del sigle XIX. La seva desbordant imaginació iel coneixement actualitzat dels últims esdeveniments científics del segle XIX el van convertir en un pioner de la divulgació científica. Jules Verne, viatjar, viatjar, viatjar es divideix en dos grans àmbits: l’Espai Verne, que se centra en la vida de l’escriptor i, sobretot, en les característiques fonamentals de la seva obra; i la Ruta Verne, un recorregut per aquells mòduls de la Sala de la Matèria que mostren fenòmens naturals, dels quals Verne parlava en els seus llibres.

Aquesta exposició de l’Obra Social de ”la Caixa” que es podrà veure a partir del 23 de juny a CosmoCaixa Barcelona ha estat organitzada amb motiu de la celebració del centenari de la mort de Jules Verne, i en el marc de l’Any de Llibre i la Lectura Barcelona 2005. A més de l’exposició, des de CosmoCaixa s’han programat una sèrie d’activitats complementàries per commemorar aquesta efemèride. Cinema, tallers, shows de ciència, laboratoris… són algunes de les propostes per a aquest estiu.

L’exposició comença a la planta -2 de CosmoCaixa, on es troba instal·lat el primer del àmbits, l’Espai Verne. Aquest espai se centra en la vida i en la personalitat de Jules Verne i, sobretot, en els aspectes fonamentals de la seva obra: Els viatges a llocs extrems, com ara el fons de mar, els Pols, la Lluna, el centre de la Terra o la selva amazònica; Els personatges, amb els savis, aventurers, científics i viatgers en els quals segurament Verne va projectar la seva personalitat; i els invents o màquines del futur com ell els anomenava. Les màquines que Verne va enginyar eren inventades, però no pas inversemblants. Moltes d’elles es van avançar a la seva època, com el submarí propulsat per electricitat o l’escafandre autònom.

La notícia de l’existència de calamars gegants, com el que es pot veure a CosmoCaixa amb motiu de l’exposició Jules Verne, viatjar, viatjar, viatjar, possiblement va ser el que va inspirar el misteriós exemplar de 20.000 llegües de viatge submarí. Es tracta d’una femella d’un any i mig, que mesura 9 metres i pesa 137 quilos. Pertany al gènere Architeutis, pot arribar a mesurar 20 metres, pesar una tona i els seus ulls són els més grans del regne animal. Es tracta de l’invertebrat més gran conegut. Se sap molt poc dels Architeutis i, de fet, mai no se n’ha fotografiat cap de viu. Aquest calamar, juntament amb una mostra de roca de la Lluna, un escafandre primitiu i un avantpassat del fax són alguns dels objectes que serveixen per a il·lustrar els trets fonamentals de l’obra de Verne. L’àlbum de fotos, les edicions dels 54 Viatges Extraordinaris i el seu atlas personal, que el va transportar, gràcies a la seva imaginació, pels racons més impensables del planeta, són altres de les peces que els visitants trobaran en aquest espai.

La Ruta Verne

Les novel·les de Verne són un reflex de l’estat de la ciència de la fi del segle XIX. CosmoCaixa és un reflex del coneixement científic actual. Una conseqüència d’aquestes dues afirmacions és que molts dels continguts del nou Museu de la Ciència tenen una estreta relació amb els continguts de les novel·les de Verne. Així doncs, per tal de mostrar aquesta relació, l’exposició Jules Verne, viatjar, viatjar, viatjar, s’estén per tot el Museu a través d’un recorregut per 15 dels mòduls i espais expositius de CosmoCaixa Barcelona (planta -5). En ells, es poden veure diversos fenòmens naturals dels quals Verne parlava en les seves obres, i comparar el coneixement científic del segle XIX, amb el coneixement que del mateix fenomen se’n té a l’actualitat. La gravetat, la refracció, l’acció-reacció, la caiguda lliure, la pressió hidrostàtica, el vulcanisme, l’evolució dels éssers vius o l’astronomia són alguns dels temes tractats en els seus llibres i que es mostren aquí. Aquests fragments aniran acompanyats dels gravats que, des de les primeres edicions, il·lustren l’obra de Verne.

Relació de mòduls i novel.les:

Parla i escolta (sobre la velocitat del so)
Novel·la: Al voltant de la Lluna (1869-1870)

Refracció (sobre l’espectre de Brocken)
Novel·la: Cinc setmanes en globus (1863)

Acció Reacció (sobre la segona llei de Newton)
Novel·la: Al voltant de la Lluna (1869-1870)

Caiguda Lliure (sobre la ingravidesa)
Novel·la: Al voltant de la Lluna (1869-1870)

Pressió hidrostàtica (sobre els efectes de la pressió hidrostàtica)
Novel·la: Vint-mil llegües de viatge submarí (1869-1870)

Per què vola un avió? (sobre l’efecte Venturi)
Novel·la: Robur el conqueridor (1886)

Columnes basàltiques (sobre la contracció de la lava)
Novel·la: Viatge al centre de la Terra (1864)

Convecció (sobre la convecció)
Novel·la: Cinc setmanes en globus (1863)

El gas mecànic (sobre el comportament de les molècules d’un gas)
Novel·la: Al voltant de la Lluna (1869-1870)

Els cinc regnes (sobre el registre fòssil)
Novel·la: Viatge al centre de la Terra (1864)

Nautilus (sobre la flotabilitat neutra)
Novel·la: Vint-mil llegües de viatge submarí (1869-1870)

Homo erectus, l’emigrant (sobre l’evolució humana)
Novel·la: El poble aeri (1901)

Bosc inundat (sobre la selva amazònica)
Novel·la: La Jangada (1881)

Els Iguanos (sobre espècies extingides)
Novel·la: Viatge al centre de la Terra (1864)

Hall planetari (sobre la hipòtesi de la nebulosa)
Novel·la: De la Terra a la Lluna (1864-1865)

Jules Verne, viatjar,viatjar,viatjar
Del 23 de juny de 2005 al 30 de gener de 2006

Inauguració: dimecres, 22 de juny de 2005 , a les 20 h
Activitats complementàries d’estiu: de l’1 de juliol a l’11 de setembre de 2005

CosmoCaixa Barcelona
Teodor Roviralta, 47-51
08022 Barcelona

Horari:
De dimarts a diumenge i festius, de 10 a 20 h
Dilluns tancat, excepte festius
Nits de juliol, obert fins a les 24 h (només els dijous). Servei de restaurant-cafeteria, fins a les 23 h.

Servei d’informació:
Tel. 902 22 30 40

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades