Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

El Quixot atrau més de 5.000 menors als esplais de gent gran de l'Obra Social ”la Caixa” durant l'estiu

Barcelona, 7 Setembre 2005

L’estiu és el moment de les activitats lúdiques i de formar-se en àrees com les noves tecnologies i la literatura. Els esplais de gent gran han organitzat activitats intergeneracionals a través d’Educàlia, el web educatiu de l’Obra Social ”la Caixa” que rep més d’1.200.000 visites l’any. La proposta que s’ha adreçat als menors de tot Espanya era que acudissin als esplais de gent gran dotats d’aules informàtiques i s’endinsessin d’una manera lúdica en l’univers del Quixot. Un total de 5.035 nens i nenes de tot Espanya han respost a aquesta crida.

Com cada any, els esplais de gent gran propis de l’Obra Social ”la Caixa” i els que operen en conveni amb les diferents administracions públiques han obert les portes als més petits per dur a terme activitats intergeneracionals, lúdiques i educatives aprofitant les noves tecnologies. Aquest any, amb motiu dels 400 anys de la primera edició de Don Quixot de la Manxa, Educàlia ha presentat un apartat d’activitats indicades per a alumnes d’educació infantil, primària i secundària que inclou un Petit Quixot (una versió reduïda de l’extensa obra) apte per a totes les edats i diferents propostes que, amb un accent lúdic i educatiu molt marcat, aprofundeixen en la figura universal de Don Quixot.

Els voluntaris més grans han obert les ciber@aules de 173 esplais de gent gran de tot Espanya, als quals han acudit més de 5.000 menors per participar en aquesta activitat. L’índex més alt de participació s’ha donat a la Comunitat Autònoma de Madrid, amb més de 1.500 usuaris, que ha anat seguida de Catalunya, on s’han superat els 1.000.

CA: CENTRES USUARIS
ANDALUSIA: 18 – 422
ARAGÓ: 9 – 298
ASTÚRIES: 6 – 83
BALEARS: 6 – 139
CANÀRIES: 6 – 72
CANTÀBRIA: 5 – 60
CASTILLA – LA MANXA: 6 – 343
CASTELLA I LLEÓ: 11 – 130
CATALUNYA: 51 – 1.020
EUSKADI: 8 – 96
EXTREMADURA: 11 – 246
GALÍCIA: 9 – 135
LA RIOJA: 4 – 88
MADRID: 10 – 1.541
MÚRCIA: 3 – 222
NAVARRA: 1 – 14
VALÈNCIA: 9 – 126

TOTAL FINAL: 173 – 5.035

Es busca un nou Cervantes
Una de les activitats més interessants d’aquest espai interactiu és la que ha ofert la possibilitat d’acabar algunes de les aventures més famoses del cavaller de la trista figura i el seu inefable escuder Sancho Panza. Fins al 30 de maig, es van rebre originals en castellà, català, gallec, euskera i anglès que es classificaven en tres categories: fins a 11 anys, de 12 a 16 anys i adults. Entre tots els escrits que s’hagin rebut, un jurat especialitzat seleccionarà els tres millors relats, i aquests tindran com a premi una webcam i una edició especial del Quixot.

Rocinante on-line
Després de 400 anys cavalcant per Espanya amb Don Quixot, Rocinante, l’omnipresent i sofert cavall d’aquest personatge, trenca el seu silenci i es decideix a contestar les preguntes dels internautes. Que si Don Quixot estava com una cabra o no, que si Dulcinea era formosa o més aviat forçuda, que si l’ase de Sancho era més ràpid que Rocinante. És el Quixot vist des de la gropa, la del seu cavall.

Il·lustrar el Quixot
La infinita capacitat que té el Quixot de suggerir imatges és inqüestionable. Per aquest motiu, i per tal de fomentar la creativitat dels usuaris que no tinguin ganes d’escriure, una altra proposta ha estat il·lustrar el Quixot. Si es vol participar en aquest apartat només calen dos requisits: tenir un dels diferents programes de dibuix per ordinador i posar en joc la imaginació i la capacitat creativa dels internautes.

Rutes per Espanya
Don Quixot de la Manxa recorre els pobles d’Espanya de la mà dels internautes. Aquesta activitat proposa que els usuaris s’inventin una ruta del Quixot pels monuments, les cases o els paisatges més coneguts de la localitat que vulguin. I, com que una imatge val més que mil paraules…, també es pot adjuntar una fotografia del poble o de la ciutat de la qual es parla!

Objectius del programa

– Participar en el foment de la lectura i l’escriptura.
– Oferir al professor un recurs educatiu complementari dels treballs que dugui a terme a l’aula relacionats amb aquesta commemoració.
– Oferir a l’alumne un entorn lúdic i, alhora, educatiu que li permeti divertir-se però també descobrir, desenvolupar i aprofundir la seva afició per la lectura i l’escriptura.
– Servir-se de la creativitat de la novel·la i explotar, tant l’atractiu de l’imaginari que desperta (aventures, cavallers, etc.) com el seu vessant humorístic.
– Oferir informació, d’una manera accessible, i alguna clau d’interpretació de la novel·la i de la importància que té.
– Fer partícip l’usuari de la creació de continguts (contes, dibuixos, definicions de paraules, etc.) que enriqueixin l’univers Cervantes.

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades