Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ”la Caixa” crea un nou espai dedicat a l'art jove a CaixaForum

Barcelona, 1 Febrer 2006

– La Fundació ”la Caixa” aposta per l’art jove. Neix així l’Espai Montcada, una nova sala a l’edifici modernista de Puig i Cadafalch, creada amb l’objectiu d’apropar l’art emergent als més de 1.200.000 visitants de mitjana que assisteixen anualment a CaixaForum.

– Amb aquesta iniciativa, l’Obra Social ”la Caixa” vol donar major visibilitat i difusió a l’art jove, posant especial èmfasi en el compromís dels artistes amb les problemàtiques socials que animen bona part de la creació contemporània.

– L’Espai Montcada, ubicat en una de les torres de CaixaForum amb accés des d’Els Carrers Modernistes i una superfície de 100 metres quadrats, recull l’esperit eminentment avantguardista i l’experiència acumulada durant anys a la Sala Montcada per llançar una aposta compromesa amb l’obra dels joves creadors, més dinàmica i amb projecció internacional.

– La programació del nou espai arrenca amb el projecte titulat “A mida”. Aquesta primera proposta presentarà fins al setembre de 2006 tres projectes consecutius, corresponents als artistes Maider López, Kristina Solomukha i Dan Perjovschi.

“A mida” proposa a tres artistes contemporanis explorar les maneres en les quals experimentem l’espai que ens envolta i com ens hi enfrontem. És a dir, de quina forma harmonitzem el nostre espai físic amb el nostre espai mental. En la vida, davant un espai nou i davant noves experiències, mesurem les nostres possibilitats a fi de resoldre la tensió entre l’ordre i el caos.

Des de les seves diferents pràctiques i experiències artístiques i personals Maider López, Kristina Solomukha i Dan Perjovschi oferiran les seves particulars interpretacions a aquest tema.

La primera dels artistes convidats en “A mida” és Maider López, el projecte de la qual a l’Espai Montcada consisteix a omplir la sala de columnes de manera que aquestes neguin la idea de l’espai. L’espectador entrarà en un bosc de 110 columnes blanques, rèpliques de les dues columnes que es troben originalment a la sala, creant així un espai negat. En la seva pròpia negació, sorgeix un espai laberíntic, que l’espectador anirà descobrint i habitant en la impossibilitat de ser habitat.

Maider López, donostiarra nascuda el 1975 i formada a la Universitat de Chelsea, al Chelsea College of Art and Design de Londres. Els seus treballs sempre han estat lligats a la intervenció de l’espai amb objectius merament plàstics i també amb un interès pels usos socials i arquitectònics on cerca la complicitat activa o inconscient de l’espectador. El color és un recurs habitual d’una artista que en les seves intervencions crea portes falses o parets. Ha creat taules, cadires i làmpades de metacrilat, ha treballat amb senyals de circulació i inventat la senyalització d’una sala d’exposicions. Maider ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives a Galeria Districte 4, Galeria Max Estrella; i el 2002 va realitzar una peça per al vestíbul del Centre Cultural de la Fundació ”la Caixa” a Lleida. El 2005 va participar a la Biennal de Venècia al pavelló italià en l’exposició comissariada per María Corral L’experiència de l’art. Fins al 8 de gener es pot veure al museu ARTIUM d’Àlaba el seu projecte Coches.

El treball de Kristina Solomoukha, nascuda a Ucraïna el 1971, tracta de la reflexió sobre l’espai urbà com a productor d’un context d’intercanvis i interrelacions humanes. Variable i multiforme, la ciutat actua tant com a subjecte d’esdeveniments històrics com a suport d’utopies en què estructurem la nostra vida quotidiana. En aquest context, l’obra de Solomoukha analitza els codis i el vocabulari que genera l’entorn urbà i la seva significació psicològica, social i política.

Podríem definir el treball de Dan Perjovschi com un diari visual de paret. Utilitza l’humor i la ironia per desplegar la fragilitat de la condició humana. A partir del més simple i econòmic gest artístic com és el dibuix, Perjovschi omple les parets dels llocs en els quals treballa de dibuixos i texts. L’espontaneïtat i urgència del traç harmonitzen amb la necessitat de deixar-se portar pel flux d’esdeveniments locals i personals. L’espai arquitectònic en què treballa determina la forma de les seves instal·lacions; els llocs i sons, la situació local, el context urbà tenen també influència en l’obra. Perjovschi (Sibiu, 1961) actualment viu a Bucarest, és artista, escriptor, caricaturista i comissari. Ha exposat a Manifesta 2 a Luxemburg el 1998; a la 48a edició de la Biennal de Venècia el 1999; a la Biennal d’Istanbul el 2005 i actualment forma part de la col·lectiva al Museu d’Art Contemporani de la Universitat de Xile.

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades