Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Ses Majestats els Reis presideixen a Madrid el lliurament de les beques de ”la Caixa”

Madrid, 30 Maig 2006

– L’Obra Social ”la Caixa” dedica l’any 2006 més de 25,5 milions d’euros a impulsar activitats educatives adreçades a potenciar la formació d’estudiants de tots els nivells.
– Dins del seu programa de beques de postgrau, ”la Caixa” ha seleccionat un total de 185 universitaris espanyols en la 24 convocatòria del programa, que compta amb una dotació de 9,3 milions d’euros. Des que es va iniciar el programa, l’any 1982, ”la Caixa” ha concedit beques a 2.003 estudiants, la qual cosa representa una inversió acumulada de més de 66 milions d’euros.
– El rigor en el procés de selecció d’estudiants, el volum i la importància econòmica de les beques i el prestigi de les universitats estrangeres de destinació, han convertit el programa de ”la Caixa” en el més important dels finançats per institucions privades de la Unió Europea.
– D’altra banda, l’Obra Social ”la Caixa” ha ampliat recentment el seu programa tradicional de beques a l’estranger amb una nova modalitat d’ajuts adreçada a universitaris que vulguin completar estudis de postgrau en universitats espanyoles. Concretament, en aquesta edició, ”la Caixa” ha concedit les primeres 65 beques per obtenir formació de postgrau a Espanya que, d’aquesta manera, s’uneixen a destinacions estrangeres com ara Estats Units, Alemanya, França, Canadà o Xina.
– Una línia de tallers didàctics contra la violència, que arribarà a més de 10.000 centres escolars durant l’any 2006; una xarxa de 71 aules educatives distribuïdes en els hospitals més importants de tot el país; el programa de sensibilització mediambiental Paisatge; Educàlia, la comunitat educativa virtual més gran d’Espanya (amb prop d’un milió d’usuaris habituals); l’impuls a la investigació biomèdica i un programa adreçat a potenciar en els joves les actituds cíviques i solidàries són altres iniciatives pedagògiques impulsades per l’Obra Social ”la Caixa”.
– En total, més de 25.000 grups escolars van participar l’any 2005 en les activitats formatives organitzades en els museus de la ciència CosmoCaixa (de Madrid i de Barcelona) i en els centres socials i culturals de l’Obra Social ”la Caixa” de tot el territori espanyol.

Ses Majestats els Reis d’Espanya han presidit avui el lliurament de les beques de ”la Caixa” per fer estudis de postgrau a Espanya i a l’estranger. La 24 convocatòria ha aplegat els titulats superiors seleccionats, procedents de tots els punts de la geografia espanyola, i els seus familiars.

L’acte ha comptat amb la presència del president de ”la Caixa”, Ricard Fornesa, del director general de ”la Caixa”, Isidre Fainé, del president de la Fundació ”la Caixa”, Josep Vilarasau, i del director executiu de l’Obra Social i de la Fundació ”la Caixa”, Josep Francesc de Conrado. El lliurament de beques ha tingut lloc a l’Auditori Nacional de Música de Madrid i hi ha assistit, a més a més, Miguel Ángel Quintanilla, Secretari d’Estat d’Universitats i Investigació.

La cerimònia ha incorporat com a novetat en relació amb anteriors edicions el lliurament de les primeres 65 beques per fer estudis de postgrau en universitats espanyoles. Entre les temàtiques predominants dins d’aquesta nova modalitat destaquen el medi ambient, els trastorns de la salut, la cooperació internacional i la mediació social com a eina per a la resolució de conflictes.

La convocatòria 2005 de beques de postgrau de ”la Caixa” ha facilitat un total de 185 ajuts amb una dotació de 5,4 milions d’euros. Aquesta inversió s’ha distribuït territorialment per cursar estudis en els països següents: 65 beques a Espanya; 50 als EUA; 35 a Alemanya; 20 a França; 10 al Canadà i 5 a la Xina.

”La Caixa”: segon millor programa internacional de beques
Un estudi comparatiu internacional de beques de postgrau a l’estranger que avalua i compara la qualitat i l’impacte social dels diferents programes internacionals, revela que el programa de beques de ”la Caixa” és el segon millor programa de beques i el més important dels finançats per institucions privades.

Aquesta anàlisi, elaborada per l’empresa consultora Apple Tree Communications, analitza un total de 96 programes dels 12 països que disposen de més recursos i que destinen una inversió més gran a les beques de postgrau a l’estranger: Alemanya, Espanya, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Itàlia, Suècia, Brasil, Canadà, Estats Units, Xina i Japó.

L’informe ha estat elaborat considerant tres grans criteris: la qualitat dels programes, la dotació econòmica de la beca i l’impacte social que tenen aquests programes en el país on s’ofereixen.

Noves beques de formació de reclusos i periodistes en pràctiques
A més d’haver incrementat el nombre de beques concedides i d’haver-les ampliat al finançament d’estudis de postgrau en universitats espanyoles, l’Obra Social ”la Caixa” ha obert l’any 2006 dues noves línies de beques adreçades a potenciar les possibilitats de reinserció de la població reclusa i a facilitar les pràctiques per als estudiants de periodisme.

Dins del primer d’aquests programes, l’Obra Social preveu atorgar l’any 2006 un total de 380 beques adreçades a formar reclusos que compleixen l’última fase de la condemna en ocupacions com ara la construcció, la jardineria o les noves tecnologies.

D’altra banda, i amb l’objectiu de facilitar l’accés al mercat laboral de joves periodistes, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa un programa de beques adreçat a oferir períodes de pràctiques als estudiants que tot just han acabat els estudis de la llicenciatura. L’any 2006, una trentena d’estudiants es beneficiaran d’aquest programa.

La incorporació d’aquestes noves modalitats de beques, juntament amb els ajuts per fer estudis de postgrau en universitats espanyoles, eleva el pressupost total del programa de l’Obra Social ”la Caixa” fins als 9,3 milions d’euros.

Més de 25,5 milions d’euros en activitats educatives i d’investigació
L’any 2006, l’Obra Social ”la Caixa” dedica 25,5 milions d’euros a promoure iniciatives educatives i de formació entre estudiants de tots els nivells. A més del programa de beques, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa en tot el territori espanyol un programa itinerant d’exposicions educatives, entre les quals hi ha temàtiques com ara Què és la sida?, El Camí de Santiago i Les aromes d’Al-Alandalus.

Dins del seu programa de prevenció de la violència, l’Obra Social ”la Caixa” promou una línia de tallers escolars, que l’any 2006 arribaran als 10.000 centres de tot el país, adreçats a eradicar les conductes violentes entre els estudiants. El psicòleg Luis Rojas Marcos, la sociòloga Inés Alberdi i experts internacionals de la categoria de Boris Cirulnyk han col•laborat en el disseny pedagògic d’aquests tallers.

Les aules hospitalàries són uns espais socioeducatius orientats a alleugerir el període d’ingrés dels menors malalts i dels seus familiars i a minimitzar l’endarreriment escolar que els infants puguin patir com a conseqüència d’aquest ingrés, en comparació amb els seus companys. L’Obra Social ”la Caixa” preveu comptar al final del 2006 amb una xarxa de 71 espais d’aquest tipus, dels quals ja n’ha inaugurat 32 en els principals centres sanitaris de tot el país.

La comunitat educativa virtual Educàlia, amb més d’un milió d’usuaris habituals cada any; el programa de sensibilització i respecte per l’entorn Paisatge; una àmplia oferta de recursos a disposició dels centres educatius, com ara les maletes pedagògiques i les motxilles mediambientals o la recerca de 25.000 grups escolars que anualment participen en els programes didàctics promoguts pels museus de la ciència CosmoCaixa (de Madrid i de Barcelona) i els centres socials i culturals de l’Obra Social són altres iniciatives didàctiques que mostren el compromís de ”la Caixa” amb l’educació.

En l’apartat d’investigació, l’obra Social ”la Caixa” destinarà aquest any 5,5 milions d’euros al finançament del laboratori IrsiCaixa, el centre referencial pel que fa al coneixement de la sida ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, i al recolzament d’una vintena d’equips d’investigació de tot Espanya especialitzats en el desenvolupament de possibles tractaments contra les malalties neurodegeneratives i oncològiques.

Més informació: Web de la Fundació ”la Caixa”

Notícies relacionades