Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

”La Caixa” i el Ministeri d'Interior posen en marxa un programa de beques per a inserció de la població reclusa

Madrid, 7 Juny 2006

• Alfredo Pérez Rubalcaba, ministre d’interior, i Ricard Fornesa, president de ”la Caixa”, han signat avui un nou programa de beques adreçat a la inserció professional de la població reclusa d’Espanya.
• Aquesta iniciativa, de la qual ja es beneficien 80 reclusos a Catalunya, té la finalitat de capacitar 300 interns més, classificats en segon o tercer grau de la seva condemna, perquè puguin dedicar-se a oficis com ara fer de paleta, mecànic, fuster, lampista o en l’àmbit de les noves tecnologies, de manera que aquesta formació els obri la porta a una futura reinserció social i laboral.
• L’Obra Social ”la Caixa” invertirà durant el proper any la quantitat d’1.740.000 euros en el desenvolupament del programa.
• Aquesta iniciativa s’emmarca dins dels programes educatius de l’Obra Social ”la Caixa”, que l’any 2006 dedica 25,5 milions d’euros a impulsar activitats d’investigació i formació per a ciutadans de tots els nivells formatius.

Madrid, 7 de juny de 2006. El ministre d’interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el president de la Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona, ”la Caixa”, Ricard Fornesa, han signat avui a Madrid un acord marc a partir del qual totes dues entitats posen en marxa un programa de beques adreçat a la formació i la inserció de població reclusa de tot Espanya. L’acte, que ha tingut lloc a la seu del Ministeri d’Interior, ha comptat amb la presència del director general de ”la Caixa”, Isidre Fainé, i del director executiu de l’Obra Social ”la Caixa”, Josep F. de Conrado.

Aquesta iniciativa pionera, que s’emmarca dins dels programes educatius de l’Obra Social ”la Caixa” i el pressupost de la qual puja l’any 2006 a més de 25,5 milions d’euros, permetrà capacitar professionalment un total de 380 interns de tot Espanya que compleixen condemna en segon o tercer grau en els centres penitenciaris gestionats per l’Administració central.

El programa té un precedent a Catalunya, on la Generalitat té transferides les competències en matèria d’Administració penitenciària. En aquest sentit, i en virtut d’un acord signat per l’Obra Social ”la Caixa” i la Conselleria de Justícia, fins ara ja hi ha 80 interns de presons de Catalunya que han participat satisfactòriament i profitosament en aquesta iniciativa.

Formació fora de la presó
Els reclusos beneficiaris del programa rebran formació en centres educatius homologats, designats per l’Administració, ubicats fora dels centres penitenciaris i en un horari semilaboral, amb l’objectiu que es familiaritzin amb les obligacions professionals que comporta un lloc de treball estable.

En aquest sentit, la formació professional que plantegen les noves beques de ”la Caixa” és netament pràctica i abraça camps tan diversos com ara la construcció (paletes, enrajoladors, ajudants de paleta i operadors de grues torre), les noves tecnologies (informàtica, ofimàtica, disseny gràfic, teleoperador), la mecànica, l’hostaleria o l’atenció geriàtrica.

El conveni que es signa avui amb l’objectiu de desenvolupar aquesta iniciativa a tot Espanya implica una inversió per part de ”la Caixa” d’1,37 milions d’euros i té una vigència d’un any de durada.

La inversió total destinada al programa per part de ”la Caixa”, inclosa la seva implementació a Catalunya, està xifrada en 1,74 milions d’euros i cobreix els costos de formació dels interns, les despeses de transport des del centre penitenciari fins al centre educatiu, i també una retribució incentivadora mensual l’import de la qual inclourà les despeses d’alimentació durant les jornades formatives.

Amb la finalitat d’assegurar el funcionament adequat del conveni, es crearà una Comissió Mixta formada per quatre membres, dos dels quals designats per “la Caixa, un de designat per la Direcció General d’Institucions Penitenciàries i un altre de designat per l’Organisme Autònom de Treball Penitenciari i Formació per a l’Ocupació, que supervisarà i coordinarà les actuacions que es facin en compliment de l’acord signat.

”La Caixa” dedica més de 25,5 milions d’euros a projectes formatius i d’investigació
L’any 2006, l’Obra Social ”la Caixa” dedica 25,5 milions d’euros a promoure iniciatives educatives i de formació entre estudiants de tots els nivells. Dins del seu programa de beques, que preveu un pressupost anual de 9,3 milions d’euros, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa l’any 2006, a més de la formació de reclusos, els estudis de postgrau de 185 universitaris espanyols a Espanya i a l’estranger.

Entre tots aquests, 120 faran estudis de postgrau en algunes de les universitats més prestigioses d’EUA, Alemanya, França, Canadà o la Xina. A més a més, com a novetat dins de la convocatòria d’aquest any, SM els Reis van lliurar el dia 30 de maig passat, a Madrid, 65 diplomes al mateix nombre d’estudiants que ampliaran la seva formació en universitats espanyoles cursant postgraus en temes d’interès científic, mediambiental o tecnològic. El programa de beques de l’Obra Social ”la Caixa” es completa amb un apartat adreçat a facilitar les pràctiques a llicenciats en Periodisme.

Al marge de les iniciatives incloses en el capítol de beques, dins del seu programa de prevenció de la violència, l’Obra Social ”la Caixa” promou una línia de tallers escolars que l’any 2006 arribaran a 10.000 centres educatius de tot el país. En el disseny pedagògic d’aquestes activitats, adreçades a prevenir l’aparició de conductes violentes entre els estudiants, han participat el psiquiatre Luis Rojas Marcos, la sociòloga Inés Alberdi i experts internacionals de la categoria de Boris Cirulnyk.

”La Caixa” impulsa pedagogia en hospitals i centres culturals
Les aules hospitalàries són espais ludicoeducatius que ”la Caixa” està posant en marxa en hospitals, orientats a fer més lleuger el període d’ingrés en un centre sanitari per als menors malalts i els seus familiars, tot minimitzant l’endarreriment escolar que podrien patir com a conseqüència d’aquest ingrés. L’Obra social ”la Caixa” preveu comptar al final del 2006 amb una xarxa de 71 espais d’aquest tipus, dels quals ja n’ha inaugurat 33, en els principals hospitals de tot el país.

Més de 25.000 grups escolars participen anualment en els programes didàctics promoguts pels museus de la ciència CosmoCaixa (Madrid i Barcelona) i els centres socials i culturals de l’Obra Social. D’altra banda, les més de 170 mostres itinerants que la Fundació organitza anualment en les diferents províncies espanyoles ofereixen activitats i compten amb materials educatius en els quals participen prop de 2.937 grups escolars. La comunitat educativa virtual Educàlia, amb més d’un milió d’usuaris habituals cada any, el programa de sensibilització i respecte per l’entorn Paisatges i una àmplia oferta de recursos a disposició dels centres educatius, com ara les maletes pedagògiques i les motxilles mediambientals, són altres iniciatives didàctiques que demostren el compromís de ”la Caixa” amb l’educació.

En l’apartat d’investigació, l’Obra Social ”la Caixa” destinarà aquest any 2,5 milions d’euros al finançament del laboratori IrsiCaixa –el centre referencial pel que fa a coneixement de la sida ubicat a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona– i al recolzament d’una vintena d’equips d’investigació de tot Espanya, especialitzats en el desenvolupament de possibles tractaments contra malalties neurodegeneratives i oncològiques.

Més informació: www.fundacio.lacaixa.es

Notícies relacionades