Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ”la Caixa” i l'Ajuntament de Madrid instal·laran 21 CiberCaixes informàtiques en escoles públiques de la capital

Madrid, 24 Gener 2007

 • El projecte CiberCaixa: Quedem després de classe consisteix a instal·lar espais ludico-educatius equipats amb recursos informàtics i pedagògics dins dels recintes escolars
 • L’objectiu del programa és donar suport als nens i les nenes en el seu procés de socialització en un entorn d’educació no formal durant l’horari extraescolar i els períodes de vacances.
 • Els principals beneficiaris del programa seran els fills de famílies amb dificultats per conciliar la vida familiar i la laboral i els que pateixen situacions d’especial vulnerabilitat
 • L’Obra Social ”la Caixa” destinarà 1,7 milions d’euros a la instal·lació i la dotació de les 21 aules, que se situaran en centres escolars públics de tots els districtes de la ciutat de Madrid
 • El president de ”la Caixa”, Ricard Fornesa, i la regidora d’Ocupació i serveis a la ciutadania de l’Ajuntament de Madrid, Ana Botella, han signat avui un conveni de col·laboració per posar en marxa el programa CiberCaixa: Quedem després de classe. A continuació s’ha inaugurat la primera CiberCaixa, instal·lada en el CP Guindalera, del districte de Salamanca.

  La finalitat d’aquesta nova iniciativa impulsada per l’Obra Social ”la Caixa” és afavorir el desenvolupament global dels nens i els joves a través de la instal·lació d’aules multimèdia en escoles públiques de tots els districtes de Madrid per tal que els nens i les nenes puguin rebre formació no reglada i fer activitats extraescolars.

  D’aquesta manera, prioritàriament, els destinataris del programa són els menors que, en acabar la jornada escolar i durant els períodes de vacances, no poden rebre l’atenció adequada dels pares per diferents motius, com ara la incompatibilitat dels horaris laboral i familiar o situacions diverses de vulnerabilitat dels progenitors.

  El projecte CiberCaixes: Quedem després de classe vol ser una eina per conciliar la vida familiar i la laboral, a més d’un instrument que contribueixi a la socialització i la maduració dels nens i les nenes en un entorn d’educació no formal. Altres objectius del programa són afavorir l’adaptació dels nens i les nenes al seu medi i crear espais de relació i comunicació en les escoles públiques de Madrid que funcionin en horari extraescolar i durant les vacances.

  Cadascun dels 21 equipaments disposarà de recursos i oferirà activitats ludico-educatives que fomenten l’accés a les tecnologies de la comunicació i la informació en espais específics dins les escoles.

  Tres espais integrats

  El programa preveu la instal·lació per part de l’Obra Social ”la Caixa” de 21 CiberCaixes, una en cada districte de Madrid. Segons s’estableix en l’acord signat avui per totes dues parts, les 21 CiberCaixes estaran en funcionament abans d’acabar l’any. En aquest moment, l’Ajuntament ja ha designat espais per ubicar aquests equipaments en 18 dels 21 districtes de la ciutat, tret de Tetuán, Barajas i Ciudad Lineal, que estan en procés de concretar-se.

  Cadascuna de les aules CiberCaixa tindrà una superfície d’entre 40 i 60 metres quadrats, estarà ubicada en l’interior d’escoles públiques escollides per l’Ajuntament de Madrid i constarà de tres espais integrats:

  Espai d’informàtica: les tecnologies de la informació i la comunicació ofereixen una finestra oberta al món. Des d’aquesta àrea, els nens i els joves es podran relacionar a través dels recursos informàtics.
  Espai de lectura i audiovisuals: una zona dotada de llibres, diaris i equips audiovisuals que estaran a l’abast de tots els usuaris de les CiberCaixes.
  Espai infantil: una zona equipada amb mobiliari i recursos específics que oferirà activitats especialment adreçades als més petits.

  L’Obra Social ”la Caixa” assumeix el cost de la instal·lació (1,3 milions d’euros) així com la dotació del material addicional (430.000 euros), mentre que l’Ajuntament s’encarregarà de facilitar els espais, del cost del seu manteniment i de la dinamització i organització posterior de les activitats que s’hi desenvolupin. El conveni que han signat avui totes dues parts té una vigència de tres anys.

  105 professionals fan realitat Quedem després de classe

  La instal·lació de les 21 CiberCaixes en centres escolars s’inscriu dins el programa Després de classe, que desenvolupa la Regidoria de Serveis al Ciutadà i s’adreça als menors d’entre 3 i 12 anys que estan sols en acabar les classes. La iniciativa compta amb 105 professionals que dinamitzen el programa.

  La Regidoria va impulsar que els centres obrissin els dies feiners no lectius, com ara els ponts i els períodes de vacances (excepte el mes d’agost), i ara amplia aquesta obertura a les tardes dels dies lectius, entre les 16 i les 20 h i des de les 14 h durant la jornada escolar intensiva.

  Les CiberCaixes hospitalàries, el precedent

  El 2002 l’Obra Social ”la Caixa” va iniciar un programa de característiques semblants, el de CiberCaixes hospitalàries. Aquestes van adreçades als menors que han d’estar ingressats durant un temps en centres hospitalaris i també als familiars que els acompanyen, per tal de minimitzar l’impacte que representa l’estada a l’hospital.

  El programa CiberCaixes hospitalàries ha posat en marxa 44 instal·lacions d’aquesta mena en centres sanitaris d’arreu d’Espanya. A Madrid, ja en funcionen dues de les nou que s’ha previst habilitar (Hospital Clínico San Carlos i Hospital Gregorio Marañón).

  L’Obra Social ”la Caixa” reforça el seu compromís amb Madrid

  Amb la creació de la xarxa de CiberCaixes dins el programa Quedem després de classe, ”la Caixa” reforça els seu compromís amb la ciutat i la Comunitat de Madrid. El 26 de juliol passat l’Obra Social de l’entitat financera va signar un acord marc amb la Comunitat de Madrid que concretava una inversió de 66,8 milions d’euros per al 2006 en acció social i cultural en la regió.

  Aquesta xifra s’incrementarà al llarg d’aquest 2007. En l’actualitat, l’Obra Social ”la Caixa” és present a Madrid a través de centres propis com ara el museu de la ciència CosmoCaixa (Alcobendas), l’esplai de gent gran CentroCaixa i properament CaixaForum Madrid, la nova seu social i cultural de ”la Caixa” a la capital d’Espanya. La inauguració d’aquest darrer espai, situat al Paseo del Prado davant el Jardí Botànic, està prevista per al primer semestre d’aquest any.

Notícies relacionades