Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ”la Caixa” presenta a Barcelona el programa "Joves amb valors"

Barcelona, 27 Febrer 2007

Jordi Hereu, alcalde de Barcelona; Ricard Fornesa, president de ”la Caixa”; i Josep Francesc de Conrado, director general de la Fundació ”la Caixa”; han inaugurat avui a Barcelona una exposició que, s’emmarca dins el programa Joves amb valors, i que fomenta la reflexió al voltant del paper i les potencialitats dels joves en la nostra societat. L’exposició estarà oberta gratuïtament a la Plaça de la Catedral de Barcelona del 23 de febrer a l’11 de març de 2007. Al acte també hi han assistit Antoni Vila, director executiu territorial de ”la Caixa” a Catalunya; Carles Martí, regidor de Cultura; Xavier Florensa, regidor de Joventut; i Eugeni Villalbí secretari de Joventut del Departament d’Acció Social i Ciutadania.

A més, l’Obra Social ”la Caixa” ha lliurat els quatre premis del primer concurs “Joves amb valors”, al qual es van presentar més de 241 projectes de tota Espanya, en els quals participen 2.384 joves d’entre 12 i 18 anys, que fan projectes de compromís social. Representants dels quatre projectes guardonats han assistit a l’inauguració de la carpa i han rebut el reconeixement de les autoritats presents a l’acte, a més d’un premi en metàl·lic de 18.000 euros que es destinaran la realització d’un viatge per als participants del grup i a l’adquisició d’equipaments pels seus projectes.

Així, els projectes “La Botica del Libro” realitzat a Cartagena (Múrcia), “Toquem Fusta” a Polinyà (Catalunya), “Conecta Joven” a Oviedo (Astúries) i “Tiritas de sonrisa” a Ubeda (Andalusia), han estat, en opinió d’un jurat format per experts en joventut, els millors projectes presentats a la convocatòria del concurs “Joves amb valors” adreçada a impulsar idees solidàries de joves que tinguin per objectiu la promoció de valors a través del servei a la comunitat i la millora de les condicions de vida dels ciutadans, especialment dels més vulnerables.

Quatre projectes solidaris

Un grup de joves de 16 a 18 anys, de l’Associació Juvenil Zero’s d’Úbeda, pel projecte “Tiritas de sonrisas”, encaminat a intentar fer més agradable l’estada dels més petits en l’hospital San Juan De la Cruz, d’Úbeda (Jaén) a través de diferents d’activitats d’animació. Cada dissabte al matí un grup de set joves, convertits en pallassos, visita als més petits de l’hospital, oferint-los tot tipus de propostes per a alleujar la seva estada. Una vegada acabades les visites individualitzades es realitzen activitats d’animació amb tots els nens i nenes de la planta (titelles, tallers, actuacions dels pallassos, etc) creant vincles entre els infants i els seus familiars. L’equip de pallassos també està a la disposició del personal sanitari per si fos convenient que estigués present en alguna actuació d’infermeria o en la sala de cures. Els objectius de la iniciativa són desdramatitzar l’estança hospitalària dels nens i les seves famílies; disminuir la tensió que causa el fet d’estar ingressat en un hospital, i inculcar valors bàsics de compromís, responsabilitat i solidaritat. Es valora especialment la constància del grup, que porta desenvolupant el projecte cada dissabte des de fa tres anys.

Des de l’Associació ACCEM-Asturias, s’impulsa el projecte “Conecta Joven”, una iniciativa basada en la ciutadania participativa i intercultural que mitjançant la metodologia d’aprenentatge servei joves voluntaris són formats perquè, posteriorment, ells mateixos formin adults en alfabetització digital. En aquesta iniciativa es conjuguen les accions formatives amb les de contacte i coordinació entre elements clau del teixit social ciutadà per a establir un marc de treball en xarxa. A l’experiència de “Connecta Jove” a Oviedo se li suma un important component intercultural, a causa de l’elevat nombre de persones immigrades participants en el projecte. A dia d’avui, ja han començat els cursos de formació a persones adultes, amb òptims resultats. Les persones destinatàries d’aquest procés són de diferents procedències, el que fa més enriquidora la formació i l’experiència pels joves voluntaris. En l’actualitat es continua amb les accions, i estan preparant un nou equip que elevarà el nombre a 32 voluntaris i multiplicarà les formacions previstes.

Els joves del esplai del Grup de Polinyà protagonitzen el projecte “Toquem fusta”, una iniciativa que es concreta en la construcció d’una ludoteca mòbil per a la població de Polinyà del Vallès. El grup, format per joves de 15 a 17 anys, un coordinador i un monitor de lleure educatiu, té una llarga trajectòria d’iniciatives socials com a eix dels seus projectes anuals. Aquest és un projecte d’aprenentatge servei, el que implica que els joves aprenen a elaborar aquesta ludoteca amb fusta i un cop realitzada s’utilitzarà al servei de la població, esplais, escoles, etc. La iniciativa persegueix cinc objectius: implicar un grup de joves en una tasca social i de promoció d’hàbits saludables; exercitar habilitats tècniques sobre el treball amb fusta i la maquetació; promocionar l’esforç en equip, els valors ètics i el civisme; realitzar un projecte que posteriorment es podrà aprofitar per a tota la població; i aprendre a utilitzar i manipular diversos materials. Els resultats de la iniciativa han estat molt satisfactoris. Es destaca especialment la constància del grup de joves, que en els darrers anys ha estat desenvolupant diferents projectes, com la construcció d’uns cap-grossos, d’una exposició sobre el poble o la realització d’un camp de treball mediambiental. D’aquesta manera, aquest projecte es converteix en un exemple del model de treball que es desenvolupa en els esplais, entitats molt arrelades en els barris i poblacions de Catalunya.

Des de l’Associació Juvenil Lapuerta de Cartagena, s’impulsa “La Botica del Libro”, un projecte intercultural d’integració social i cultural de la població immigrant a través del foment de la lectura en un espai cultural creat per dues entitats juvenils, el Grup Jove Lapuerta i la vocalia de Joventut de l’Associació de Veïns del barri cartagener del Campano. Des de fa quatre mesos, s’han posat en marxa dues biblioteques incorporant fons bibliogràfics donats i s’han fet campanyes de recollida de llibres en altres idiomes (rus, anglès, francès i àrab) contribuint així al coneixement d’altres cultures. Les biblioteques tenen horaris fixos i són ateses per joves voluntaris que fan funcions de bibliotecaris i mediadors interculturals. En elles, s’ha realitzat una àmplia oferta d’activitats: recitals de poesia àrab, trobades amb autors, festes interculturals, conta-contes en els diferents idiomes, taller de mitjans audiovisuals, taller d’enquadernació i restauració de llibres, concurs de relats d’immigració, curs d’iniciació a Internet, entre d’altres. L’objectiu d’aquesta iniciativa és doble: d’una banda, l’acostament entre persones immigrades i veïns per a aconseguir una ciutat inclusiva i intercultural; i per l’altra, el foment de la lectura i la cultura incorporant les diferents llengües maternes dels veïns. El projecte també consta d’un Hospital del Llibre, en el qual s’arreglen volums espatllats, així com una “botica a domicili”, que fa préstec de llibres per a persones que tenen problemes de mobilitat, de manera que són els propis joves qui porten els llibres als domicilis d’aquestes persones i, si cal, els hi llegeixen en veu alta.

Aquest projectes seleccionats s’aniran incorporant als continguts de l’exposició i passaran a formar part d’un “banc de bones pràctiques” que donarà fe del compromís actiu dels joves amb el desenvolupament de la nostra societat.

Una visió diferent dels joves actuals

En un món globalitzat com el nostre, la gent jove pot tenir i ha de tenir un grau molt alt de protagonisme i implicació en el desenvolupament de la societat. En aquest sentit, la mostra que s’ha inaugurat avui reconeix la joventut com a part necessària i fonamental de la cadena social, reafirma el caràcter transformador que sempre ha caracteritzat els joves, ressalta la importància dels seus valors davant els riscos i els reptes als quals es veuen sotmesos i, a més, fomenta conductes a favor de la convivència.

No hi ha res massa difícil per a la joventut (Sòcrates, 470-399 aC), La joventut anuncia l’home com el matí anuncia el dia (John Milton, 1608-1674), Joventut, tresor diví, marxes per no tornar (Rubén Darío, 1867-1916) són algunes de les cites que es reprodueixen en el mòdul introductori de l’exposició de l’Obra Social ”la Caixa”, en el qual el visitant podrà conèixer algunes de les reflexions més lúcides sobre la joventut de tots els temps.

El diàleg, font de tolerància i comprensió

El segle XX ha estat testimoni de la successió cronològica de set generacions. Cada una, més que per la data de naixement, està definida pels trets o les circumstàncies que van marcar la seva joventut. L’exposició Joves amb valors recorre en l’Espai Intergeneracional l’evolució d’aquestes set grans generacions, amb la intenció de fomentar el diàleg, l’enteniment i la comprensió entre els visitants de totes les edats que s’apropin a la mostra.

– Generació d’entreguerres (nascuts entre el 1901 i el 1910)

– Generació de la guerra (nascuts entre el 1910 i el 1924)

– Generació silenciosa (nascuts entre el 1925 i el 1945)

– Generació del baby-boom (nascuts entre el 1943 i el 1960)

– Generació X (nascuts entre el 1961 i el 1981)

– Generació @ (nascuts entre el 1980 i el 2000)

En l’Espai Intergeneracional –concebut com un punt de trobada– que presenta una selecció dels fets més significatius del segle XX, qualsevol persona pot trobar referències a la seva joventut, i en destaquen els esdeveniments que van influir més en els joves de cada època, així com les lletres de les cançons que van arribar a convertir-se en emblemes i himnes amb els quals es van identificar les diferents generacions. Blame it on my mouth (Nat King Cole), Al vent (Raimon), Times they are a’changing (Bob Dylan), We are the world (Michael Jackson), Tan joven y tan viejo (Joaquín Sabina) o 99 problems (Jay Z) són algunes de les cançons el missatge central de les quals gira al voltant de la joventut i que es reprodueixen en la mostra. Al seu costat, trobem des de la gramola més tradicional fins a l’últim model de MP3.

La recreació de la joventut a la gran pantalla del cinema també té la seva representació en aquest apartat a través de pel·lícules com ara The Big Parade ( King Vidor,1925), Los olvidados (Luis Buñuel, 1950), Mourir à 30 ans (Romain Goupil, 1982) o El milagro de Candeal ( Fernando Trueba, 2004).

En mans dels joves

Avui dia, al món hi ha el nombre més elevat de joves de tota la història, ja que gairebé la meitat de la població té menys de 25 anys d’edat. No obstant això, els informes de les Nacions Unides evidencien les desigualtats a escala mundial. A tot el món, més de 130 milions de joves són analfabets i el 41% de la població mundial aturada correspon als joves. A Espanya, les taxes d’atur juvenil són el doble que les dels adults. Aquestes xifres contrasten amb l’eterna aspiració dels joves a participar plenament en la vida de les societats que els acullen davant l’evidència que la joventut és un agent clau per al canvi social, el desenvolupament econòmic i la innovació tecnològica.

L’exposició reflecteix en un dels seus àmbits una piràmide de població projectada fins al 2050 que posa de manifest l’envelliment progressiu de la població i la creixent responsabilitat social dels joves.

Reptes i riscos de la joventut

Les preocupacions dels joves venen determinades per les circumstàncies que marquen el pas a la vida adulta: la finalització dels estudis, l’inici de la vida professional, l’abandonament de la llar familiar i la creació de una família.

Un gran aparador que sembla un quiosc de premsa, des del qual el visitant podrà accedir a les notícies més recents publicades al voltant dels nostres joves dóna entrada al mòdul “Reptes i riscos” en el qual una successió de pantalles analitza les principals amenaces que, segons els estudis, planen sobre la joventut actual: les drogues, l’alcoholisme i la sida. L’apartat rescata algunes de les campanyes publicitàries institucionals de major impacte per provocar la reflexió de l’espectador al voltant de com ens hem d’enfrontar amb les diferents problemàtiques.

Juntament amb els riscos hi ha els reptes, des d’una perspectiva doble, la dels pares i la dels fills. Les potencialitats a l’abast dels joves i els valors que els adults els han de transmetre perquè siguin capaços de superar els desafiaments que planteja la nostra societat són els dos grans enfocaments d’aquesta àrea, concebuda al voltant d’unes grans butaques que conviden els visitants a compartir reflexions.

“Menys de 30”, el penúltim dels apartats de Joves amb valors recull testimonis reals en què els adolescents actuals expliquen en menys de 30 segons la seva visió de la vida. La mostra inclou la proposta de tallers educatius, activitats familiars i diferents propostes de participació dirigides als joves.

L’Obra Social ”la Caixa” ofereix en el mòdul de sortida un recull de recursos, informes, directoris, etc., a partir dels quals es poden oferir pistes i informació d’interès al voltant d’aquest tema a tots els que hi estiguin interessats.

Un compromís amb les necessitats socials

”la Caixa” dedicarà a la seva Obra Social un pressupost de 400 milions d’euros durant 2007, amb l’objectiu de contribuir a satisfer les necessitats de la societat actual. Aquesta inversió suposa un increment de un 32% respecte a els 303 milions d’euros pressupostats en 2006 i ratifica el compromís de l’entitat financera amb la seva Obra Social, marcat en el Pla Estratègic 2004-2007, impulsat pel president de ”la Caixa”, Ricard Fornesa.

Els menors en risc d’exclusió, els immigrants, els joves i les persones grans amb problemes per a accedir a un habitatge o les persones amb dificultats per a accedir al mercat laboral seran, juntament amb les víctimes de la violència, alguns dels col·lectius beneficiaris de les iniciatives de l’Obra Social durant l’any 2007.

Notícies relacionades

CaixaForum+CaixaForum+ desvela la seva programació per a aquesta tardor, carregada d’estrenes originals i en exclusiva

Destaquen llargmetratges com Sonoma, sobre l’espectacle de La Veronal, i sèries com Fanzilona, que aborda cinc dècades de la cultura alternativa barcelonina; Booklovers, sobre la dimensió llibresca de les ciutats; From Vinyl to Camila, aproximació irreverent a l’evolució de la música dels últims seixanta anys, o Je suis un ange, deconstruint «Alexina B.», sobre el procés creatiu de l’òpera homònima.

CaixaForum+ desvela la seva programació per a aquesta tardor, carregada d’estrenes originals i en exclusiva