Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Última setmana per visitar l'exposició Joves amb Valors del'Obra Social ”la Caixa”

Barcelona, 5 Març 2007

Una visió diferent dels joves actuals

En un món globalitzat com el nostre, la gent jove pot tenir i ha de tenir un grau molt alt de protagonisme i implicació en el desenvolupament de la societat. En aquest sentit, la mostra que s’ha inaugurat avui reconeix la joventut com a part necessària i fonamental de la cadena social, reafirma el caràcter transformador que sempre ha caracteritzat els joves, ressalta la importància dels seus valors davant els riscos i els reptes als quals es veuen sotmesos i, a més, fomenta conductes a favor de la convivència.

No hi ha res massa difícil per a la joventut (Sòcrates, 470-399 aC), La joventut anuncia l’home com el matí anuncia el dia (John Milton, 1608-1674), Joventut, tresor diví, marxes per no tornar (Rubén Darío, 1867-1916) són algunes de les cites que es reprodueixen en el mòdul introductori de l’exposició de l’Obra Social ”la Caixa”, en el qual el visitant podrà conèixer algunes de les reflexions més lúcides sobre la joventut de tots els temps.

El diàleg, font de tolerància i comprensió

El segle XX ha estat testimoni de la successió cronològica de set generacions. Cada una, més que per la data de naixement, està definida pels trets o les circumstàncies que van marcar la seva joventut. L’exposició Joves amb valors recorre en l’Espai Intergeneracional l’evolució d’aquestes set grans generacions, amb la intenció de fomentar el diàleg, l’enteniment i la comprensió entre els visitants de totes les edats que s’apropin a la mostra.

– Generació d’entreguerres (nascuts entre el 1901 i el 1910)

– Generació de la guerra (nascuts entre el 1910 i el 1924)

– Generació silenciosa (nascuts entre el 1925 i el 1945)

– Generació del baby-boom (nascuts entre el 1943 i el 1960)

– Generació X (nascuts entre el 1961 i el 1981)

– Generació @ (nascuts entre el 1980 i el 2000)

En l’Espai Intergeneracional –concebut com un punt de trobada– que presenta una selecció dels fets més significatius del segle XX, qualsevol persona pot trobar referències a la seva joventut, i en destaquen els esdeveniments que van influir més en els joves de cada època, així com les lletres de les cançons que van arribar a convertir-se en emblemes i himnes amb els quals es van identificar les diferents generacions. Blame it on my mouth (Nat King Cole), Al vent (Raimon), Times they are a’changing (Bob Dylan), We are the world (Michael Jackson), Tan joven y tan viejo (Joaquín Sabina) o 99 problems (Jay Z) són algunes de les cançons el missatge central de les quals gira al voltant de la joventut i que es reprodueixen en la mostra. Al seu costat, trobem des de la gramola més tradicional fins a l’últim model de MP3.

La recreació de la joventut a la gran pantalla del cinema també té la seva representació en aquest apartat a través de pel·lícules com ara The Big Parade ( King Vidor,1925), Los olvidados (Luis Buñuel, 1950), Mourir à 30 ans (Romain Goupil, 1982) o El milagro de Candeal ( Fernando Trueba, 2004).

En mans dels joves

Avui dia, al món hi ha el nombre més elevat de joves de tota la història, ja que gairebé la meitat de la població té menys de 25 anys d’edat. No obstant això, els informes de les Nacions Unides evidencien les desigualtats a escala mundial. A tot el món, més de 130 milions de joves són analfabets i el 41% de la població mundial aturada correspon als joves. A Espanya, les taxes d’atur juvenil són el doble que les dels adults. Aquestes xifres contrasten amb l’eterna aspiració dels joves a participar plenament en la vida de les societats que els acullen davant l’evidència que la joventut és un agent clau per al canvi social, el desenvolupament econòmic i la innovació tecnològica.

L’exposició reflecteix en un dels seus àmbits una piràmide de població projectada fins al 2050 que posa de manifest l’envelliment progressiu de la població i la creixent responsabilitat social dels joves.

Reptes i riscos de la joventut

Les preocupacions dels joves venen determinades per les circumstàncies que marquen el pas a la vida adulta: la finalització dels estudis, l’inici de la vida professional, l’abandonament de la llar familiar i la creació de una família.

Un gran aparador que sembla un quiosc de premsa, des del qual el visitant podrà accedir a les notícies més recents publicades al voltant dels nostres joves dóna entrada al mòdul “Reptes i riscos” en el qual una successió de pantalles analitza les principals amenaces que, segons els estudis, planen sobre la joventut actual: les drogues, l’alcoholisme i la sida. L’apartat rescata algunes de les campanyes publicitàries institucionals de major impacte per provocar la reflexió de l’espectador al voltant de com ens hem d’enfrontar amb les diferents problemàtiques.

Juntament amb els riscos hi ha els reptes, des d’una perspectiva doble, la dels pares i la dels fills. Les potencialitats a l’abast dels joves i els valors que els adults els han de transmetre perquè siguin capaços de superar els desafiaments que planteja la nostra societat són els dos grans enfocaments d’aquesta àrea, concebuda al voltant d’unes grans butaques que conviden els visitants a compartir reflexions.

“Menys de 30”, el penúltim dels apartats de Joves amb valors recull testimonis reals en què els adolescents actuals expliquen en menys de 30 segons la seva visió de la vida. La mostra inclou la proposta de tallers educatius, activitats familiars i diferents propostes de participació dirigides als joves.

L’Obra Social ”la Caixa” ofereix en el mòdul de sortida un recull de recursos, informes, directoris, etc., a partir dels quals es poden oferir pistes i informació d’interès al voltant d’aquest tema a tots els que hi estiguin interessats.

Notícies relacionades