Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ”la Caixa” aproparà el teatre a alumnes de 1.000 centres d'Educació Secundària

Barcelona, 10 Maig 2007

Amb el precedent de programes institucionals pioners els seu dia, com “la Caixa a les Escoles” (1977-87) o les 25 edicions dels Tallers de Teatre per a Centres de Secundària desenvolupats en els Centres Culturals de la Fundació ”la Caixa”, neix el programa CaixaEscena, una aposta pel teatre com a instrument vàlid per la formació dels estudiants i la educació dels valors convivencials i expressius.. CaixaEscena es dirigeix als centres que ja desenvolupen activitats teatrals como també a tots aquells que es vulguin incorporar per primera vegada.

L’objectiu del programa CaixaEscena és afavorir la pràctica del teatre com una activitat de participació, potenciar la transversalitat formativa i integradora amb la capacitat de projecció en tota la comunitat educativa. Contribuir a la difusió de la cultura teatral i facilitar les connexions entre l’entorn educatiu i el teatre professional són també alguns dels principals objectius.

La trajectòria dels Tallers de Teatre de l’Obra Social ”la Caixa” (experiència participativa en la que han participat prop de 40.000 alumnes) i les Jornades “Joves, teatre i cultures” impulsades fa uns anys per la institució, inspiren el nou projecte CaixaEscena, que per primera vegada es fa extensiu a més de 1.000 centre de tot el territori espanyol oferint eines versàtils i a diversos contextos.

Durant aquest curs 2006-07, el programa es desenvolupa de manera experimental en un total de 120 centres de secundària de les comunitats autònomes de Catalunya, Illes Balears, Galícia, Andalusia, Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana. Com clausura del programa tots els centres oferiran representacions entre els mesos d’abril i juny. Durant el curs que ve, la iniciativa arribarà a 1.000 nous centres d’educació de 13 comunitats autònomes.

CaixaEscena neix amb l’assessorament de directors com Ricardo Salvat o Mario Gas, actors com Enric Majó, Roger Pera, Lluís Soler, Pau Miró, Jordi Boixaderas o Manel Barceló, actrius com Montse Guallar, Carme Sansa, Vicky Peña o Clara Segura i escriptors com Emili Teixidor, Miquel Desclot, Josep Palau i Fabre, Albert Espinosa, Salvador Oliva, Victòria Szpunberg o Àngels Aymar.

Els textes i el cicle de representacions

Per a aquesta primera edició s’ha proposat als centres d’educació, com a punt de partida, quatre textes de teatre clàssic:

– Els ocells, d’Aristòfanes

– Romeo i Julieta, de W. Shakespeare

– Farsa infantil del Cap del Drac, de R.M. del Valle-Inclán

– L’orfe del clan dels Zhao, de Ji Junxiang

Optar per textos clàssics és una altre de les particularitats de CaixaEscena ja que convida als participants a llegir-los, reelaborar-los, adaptar-los y representar-los des d’una perspectiva contemporània.

Els Talles de Teatre es configuren com un repte creatiu que genera una gran diversitat de montatges i que suposa, alhora, un estímul de coneixement i intercanvi entre tots els grups participants.

CaixaEscena proposa als centres de participants no només representar en centres escolars sinó també fora d’ella. De fet, CaixaForum Barcelona acollirà a partir del mes de maig representacions de deu dels centres participants en un cicle que permetrà donar a conèixer la feina realitzada per joves estudiants de secundària dels següents centres de Catalunya:

Centres que representaran a CaixaFòrum

Avda. Marquès de Comillas 6-8 08038 – Barcelona

11.05 19h IES Manuel Blancafort (La Garriga) El huérfano del clan Zhao, de Ji Junxiang

12.05 18h IES Martí Franquès (Tarragona) Historia del ala oeste, de Wang Shifu

13.05 12h IES Guillem Catà (Manresa) Las Aves, adaptación de la obra de Aristòfanes

13.05 19h IES Joaquim Bau (Tortosa) La injusticia contra Dou È, de Guan Hanging

18.05 19h IES Marina (La Llagosta) Romeo y Julieta, de W. Shakespeare

19.05 18h IES Vallvera (Salt) Sueños de colores, a partir de Romeo y Julieta

20.05 12h IES Moianès (Moià) Romeo y Julieta, de W. Shakespeare

20.05 19h IES Daniel Blanxart (Olesa de Montserrat) Romeo y Julieta, W. Shakespeare

25.05. 18h IES Domènech i Montaner (Barcelona) Romeo y Julieta (versió)

27.05. 12h IES Vil.la Romana (La Garriga) La cabeza del Dragón, de R.M. del Valle-Inclán

27.05 17 i 19h IES Pablo R. Picasso Ni Romeo ni Julieta (libre adaptación musical)

Materials i recursos

§ Els materials i recursos de CaixaEscena han estat dissenyats per l’escenògraf Xavier Erra i per la figurinista Rosa Solé.

Són singulars per la seva versatilitat i adaptabilitat a contexts i necessitats diverses i poden ser utilitzats tant durant el procés de feina com en les representacions finals.

La música, expressament composada pel músic i pedagog Josep M. Roger, s’ofereix registrada i en partitures i s’ha elaborat tenint en compte les edats i els nivells de coneixements musicals dels alumnes dels centres de secundària.

També s’ofereix un Quadern de suggeriments amb textes d’Emili Teixidor, Georges Laferrière, Salvador Oliva, Alicia Relinque, Xavier Erra, Josep Maria Roger, Frederic Roda i Fernando Bercebal, per a l’ús de tots els materials i les propostes i un DVD demostratiu de les possibilitats que aquests materials ofereixen.

Un cop facilitats els materials, el programa facilita a les escoles l’assessorament i recolzament continu per part d’experts que acompanyen als educadors durant tota l’activitat.

Notícies relacionades