Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Nova Temporada de Cultura 2007-08 a CaixaForum Palma

Illes Balears, 23 Juliol 2007

EXPOSICIONS

Lee Friedlander (de principi de setembre a final de novembre del 2007). Aquesta exposició internacional ha estat organitzada per The Museum of Modern Art (MoMA) de Nova York, i ha viatjat sota els auspicis de l’International Council. La mostra s’ha pogut veure al MoMA (Nova York), la Haus des Kunst (Munic), el Jeu de Paume (París) i CaixaForum Barcelona. Ara es clausura definitivament a CaixaForum Palma. Observador obsessiu amb uns hàbits de treball excel·lents, dotat d’un enginy peculiar capaç de transformar errors fotogràfics comuns en jocs i endevinalles seductors, i autor d’una de les trajectòries més fructíferes de la història de la fotografia, Lee Friedlander (Aberdeen, Estats Units, 1934) no solament ha estat capaç d’inventar un univers paral·lel ple de capes superposades i omissions com si fossin trapelleries, que explora amb l’entusiasme d’un fanàtic o un matemàtic, sinó que també és seva la creació d’una imatge peculiar de l’esdevenir nord-americà d’una intensitat i un abast excepcionals. La mostra reuneix 483 fotografies, i també exemplars dels seus llibres, edicions especials i dossiers d’obres, que abracen gairebé mig segle (des del final dels anys cinquanta fins a l’actualitat). N’és el comissari Peter Galassi, conservador en cap del Departament de Fotografia del MoMA.

Nit de l’art. Àrea 3, instal·lació Dent de lleó (a final de setembre del 2007). Instal·lació d’art multimèdia. Deixa el teu missatge i mira com vola: així funciona aquest llibre de visites tan curiós, sorprenent i màgic, que disposa d’un teclat per escriure comentaris i un micròfon que, si hi bufes, els farà volar com si fossin autèntics pètals de flor. Els missatges escrits desapareixen lentament de la pantalla, però són enregistrats en una base de dades, perquè Dent de lleó és un àlbum de records, sentiments i paraules ple de poesia.

Chillida al carrer (de desembre del 2007 a final de febrer del 2008). Aquesta exposició s’emmarca en el programa Art al carrer, una nova línia d’exposicions iniciada per l’Obra Social ”la Caixa” amb l’objectiu d’aproximar les creacions d’artistes contemporanis al públic que no té el costum de visitar museus i galeries d’art. Art al carrer va néixer l’any 2006 amb els vint-i-dos bronzes gegants d’Igor Mitoraj, que es van poder admirar a Palma durant l’estiu d’aquest mateix any. El segon capítol el configuren las 16 escultures de Manolo Valdés que s’alcen aquest estiu a la ciutat. Pròximament, Art al carrer portarà a Palma no tan sols escultures, sinó també dibuixos d’Eduardo Chillida. En paraules del mateix artista, per a qui l’escultura sempre ha estat viva, “L’escultura sempre ha de donar la cara, ha d’estar alerta a tot el que es mou al seu voltant i que la fa viva.”

Entre Picasso i Dubuffet. La Col·lecció Jean Planque (de desembre del 2007 a febrer del 2008). L’Obra Social ”la Caixa” traça amb aquesta exposició un recorregut per l’art del segle XX a través de 150 obres de 50 artistes (entre els quals hi ha els noms més destacats de la pintura de postguerra) pertanyents a la Fondation Jean et Suzanne Planque, creada el 1997. L’exposició és un homenatge a la figura d’aquest prestigiós col·leccionista, amic de pintors i assessor, entre 1954 i 1972, de la famosa galeria Beyeler de Basilea. Tres van ser els artistes que van marcar les seves tries. La influència de Paul Cézanne, el seu model absolut, el va dur a reunir obres de cubistes com Picasso, Braque, Laurens i Léger. Aquest influx es va subvertir després de trobar Dubuffet, que li va obrir les portes de l’art brut. La complicitat amb Picasso, que va veure sovint quan aquest ja era gran, li va permetre fer la síntesi entre innovació i tradició. Així mateix, va reunir unes quantes obres d’artistes atrets per la matèria pictòrica, gairebé tots espanyols, com ara Clavé, Tàpies i Aguayo. També va adquirir teles de representants de l’Escola de París, com Sonia Delaunay i Roger Bissière. Florian Rodari és el comissari de la mostra.

Art contemporani xinès (de mitjan març a principi de maig del 2008). Amb motiu de l’Any de la Xina a Espanya, s’organitza aquesta exposició d’art contemporani xinès comissariada per Gao Minglu, professor i comissari independent especialitzat en les últimes tendències artístiques del seu país. La mostra és la correspondència de la mostra Visions i expressions, que entre el 28 de juny i el 23 d’agost de 2007 reuneix al Beijing Art Museum of Imperial City 16 obres de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa” d’artistes de la talla d’Antoni Tàpies, Sigmar Polke, Gerhard Richter i Miquel Barceló.

Mart-Terra. Una anatomia comparada (de mitjan març a mitjan maig del 2008). Als darrers anys la NASA i l’Agència Espacial Europea (ESA) han tingut el planeta Mart com a objectiu preferent. Amb diferents missions s’han aconseguit imatges espectaculars, algunes des de la mateixa superfície, i gràcies a aquestes imatges podem saber millor com és el nostre veí al sistema solar. Aquestes imatges ens mostren un planeta rocós i desèrtic, però també insinuen que en el passat Mart va ser molt semblant a la Terra, amb aigua que corria per la seva superfície. Fins a quin punt tots dos planetes són semblants o diferents? I com ha pogut influir això en la seva evolució? Per respondre aquestes preguntes es compararan els dos planetes amb relació a fenòmens geològics -com el vulcanisme, la formació de roques, l’erosió o la sedimentació- i a fenòmens meteorològics i hidrològics -com el vent o la presència d’aigua o de gel. A través de peces reals, maquetes a escala i fotografies de gran impacte, aquesta exposició organitzada per l’Obra Social ”la Caixa” permetrà saber com és Mart i comparar-lo amb la seva companya en l’espai: la Terra.

Els etruscs (de final de maig a final d’agost del 2008). Encara avui, els etruscs continuen sent considerats un poble enigmàtic per les seves peculiaritats etnogràfiques, lingüístiques, religioses, polítiques i culturals. La “singularitat etrusca” ha comportat un ampli debat sobre els seus orígens, obert ja en l’antiguitat. Aquesta exposició, produïda per l’Obra Social ”la Caixa”, reuneix uns 250 objectes de diversos museus, gairebé tots estrangers, atès que hi una presència molt escassa d’obres etrusques als museus espanyols: el Museo Archeologico Nazionale di Firenze (Florència), el Musée du Louvre (París), The British Museum (Londres) i els Musei Capitolini (Roma), entre d’altres. L’exposició, comissariada per Anna Mura Sommella, directora dels Musei Capitolini, es podrà veure a CaixaForum Barcelona, CaixaForum Palma i CaixaForum Madrid. El recorregut expositiu abraça una franja cronològica compresa entre els segles IX i III aC i està estructurada en cinc àmbits: La formació de la societat etrusca, Les grans aristocràcies, La civilització urbana, Les tombes i la decoració funerària i El comerç i les relacions amb la península Ibèrica.

HUMANITATS

Pensament, cultura clàssica i Aula d’Humanitats

CaixaForum Palma torna a apostar aquesta temporada pels cicles ja consolidats de conferències dedicades al pensament, la cultura clàssica i l’Aula d’Humanitats. Tots s’organitzen amb la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears, i són un referent de primer ordre en la divulgació del coneixement de la cultura.

 • XII Cicle de Pensament i cultura clàssics (30 de novembre i 4 de desembre de 2007; 25 de gener, 15 de febrer, 14 de març, 18 d’abril i 16 de maig de 2008).

 • VI Aula d’Humanitats (5 i 12 de març; 2, 9, 16, 23 i 30 d’abril de 2008).

 • Cicle de conferències La por (de febrer a maig del 2008).

 • Cicle de conferències Comerç just, comerç injust (octubre i novembre del 2007).

MÚSICA

Concerts en el marc de les exposicions (al llarg de tota la temporada 2007-08). La nova programació de música d’aquesta nova temporada fa un gir significatiu amb l’objectiu d’endinsar-se en les exposicions que, al llarg de la temporada, es presentaran a CaixaForum Palma. Així, el 15 d’octubre de 2007, amb motiu de l’exposició que el centre dedica a Giacometti, el grup OXALYS oferirà una mirada reveladora sobre el procés de creació artística de l’artista mitjançant un variat conjunt d’obres de diferents autors i períodes que coincideixen amb l’experimentació del creador suís a partir de la matèria prima sonora. Aquest nou gir vol oferir als visitants de CaixaForum Palma una mirada transversal i enriquidora a les exposicions, i es repetirà en les diverses mostres que s’aniran encadenant.

Cicle de música barroca (del 13 de setembre al 22 de novembre de 2007). Cicle de quatre concerts que ens aproparan a la música barroca a través de quatre formacions musicals.

 • Mensa Harmonica (13 de setembre). Interpretarà obres de D. Scarlatti, A. Scarlatti, D. Pérez i F. Durante.
 • Ensemble Sciolto (4 d’octubre). Formació variable integrada per destacats solistes de l’Orquestra Barroca de Mallorca que inclou la presència del seu director i fundador, el virtuós violinista nord-americà Barry Sargent. L’Ensemble Sciolto du a terme una valuosa tasca d’investigació, recuperació i divulgació de la música d’autors balears, catalans, espanyols de l’àmbit de la Mediterrània. Amb el regust peculiar dels seus instruments originals, el conjunt ens apropa a l’obra i l’entorn musical del compositor napolità Andrea Falconieri.
 • Sforzinda (6 de novembre). Sforzinda pren el nom de la primera ciutat ideal del Renaixement, concebuda per Filarete en els seus tractats d’arquitectura. Especialitzat en l’adaptació dels repertoris vocals d’aquesta època, el conjunt interpreta un ampli ventall de flautes de bec construïdes per Bob Marvin a partir d’instruments originals conservats al Kunsthistorisches Museum de Viena. Amb la col·laboració d’Alfred Fernández (llaüt), ens oferiran un atractiu recorregut per l’univers poètic i sensible de la música italiana dels segles XVI i XVII.
 • La Venexiana (22 de novembre). Dirigit pel contratenor hialí Claudio Calvina, La Venexiana és un dels conjunts vocals més importants de la actualitat en la interpretació del madrigal italià, camp en el qual gaudeix d’un gran prestigi i reconeixement internacional. Amb un estudi minuciós de les fonts originals, l’ús de molts recursos expressius i dramàtics i un gran refinament harmònic, La Venexiana ens ofereix una experiència única i plena d’emoció que ens apropa a la sensibilitat emotiva i controvertida del madrigalista napolità Carlo Gesualdo, príncep de Venosa.

El Messies de G. F. Händel (sessions de preparació d’octubre a desembre del 2007; concert, 15 de desembre a la catedral de Mallorca). Els afeccionats a la música coral de Mallorca gaudiran d’una nova oportunitat de fer realitat un somni: cantar les parts corals d’El Messies de Händel en un marc tan emblemàtic com és la catedral de Mallorca. L’Obra Social ”la Caixa” presentarà a Palma, per tercera vegada consecutiva, el concert participatiu Cantem El Messies, una activitat que es va iniciar l’any 1995 a Barcelona i que posteriorment s’ha traslladat, amb un gran èxit d’acollida i participació, a diverses ciutats de l’Estat, que s’han sumat amb entusiasme a aquesta activitat. En aquesta edició participaran l’Orquesta Barroca de Sevilla, el Coro Arsys Bourgogne i un conjunt de destacats solistes des de l’escenari, com també diversos cors locals i els participants individuals localitzats, que cantaran las parts locals del cèlebre oratori de Händel des de les seves respectives butaques, a la catedral de Palma, sota la batuta del director Pierre Cao.

Cicles de concerts familiars (d’octubre del 2007 a abril del 2008). L’objectiu d’aquests cicles és familiaritzar els més petits amb el món musical des d’una perspectiva lúdica i alhora didàctica, mitjançant cinc produccions dissenyades especialment perquè pares i fills puguin gaudir junts i compartir l’experiència de participar en uns espectacles plens no sols de música, sinó també de màgia, humor, poesia i diversió. Cada concert té una durada aproximada de 45-60 minuts i tots estan adreçats a nens i nenes a partir de cinc anys.

Concerts escolares sobre músiques del món (al llarg de tota la Temporada 2007-08). Aquest cicles de concerts s’emmarquen dins del programa de l’Obra Social ”la Caixa” dedicat a las músiques del món: la música apropa així el públic a diferents cultures per fomentar la integració i la convivència i, alhora, proposa una sèrie d’activitats interdisciplinàries que els alumnes poden desenvolupar a l’escola amb l’ajuda d’un dossier educatiu que facilita CaixaForum. Aquest material acosta els estudiants a la música i els instruments, però també parla de geografia, història i temes socials. Al llarg de la temporada, CaixaForum oferirà dos cicles de concerts:

 • Los Moussakis, música dels Balcans dins d’una maleta (tardor del 2007). Igual que han fet sempre els músics ambulants, aquest grup ha recuperat la vella tradició d’animar amb la seva música els grans esdeveniments: bodes, bateigs, funerals… Una barreja de música klezmer i sefardita dels jueus, acords de les ètnies gitanes nòmades, cançons populars i melodies de Turquia, Grècia, Macedònia, Sèrbia, Bulgària…
 • Sakapatú!, un viatge per la música andina (el 2008). Aquest grup ens proposa un viatge que es va iniciar fa cinc-cents anys amb els sons de l’imperi inca i que va continuar amb la música del Renaixement, que van dur fins en aquelles terres els conqueridors espanyols. El folklore andí, l’empremta africana dels esclaus que van arribar a les costes de Perú…
 • Concerts escolars El col·leccionista de paisatges (al llarg del 2008). Es tracta d’una producció inèdita que permetrà descobrir als més petits els sons i les músiques que s’amaguen rere els paisatges que els envolten. Una fantàstica i recreativa oportunitat per descobrir peces de compositors del segle XX i XXI i gaudir de les obres pictòriques dels mestres paisatgistes de la història de l’art.

ACTIVITATS FAMILIARS

Tallers, projeccions cinematogràfiques, espectacles i visites comentades a les exposicions (al llarg de tota la Temporada 2007-08). CaixaForum Palma ha iniciat una nova línia de programació estable dirigida a les famílies. Amb aquesta iniciativa, es vol ampliar les activitats familiars a altres dies a part dels caps de setmana. Aquest programa s’estructura a partir de quatre eixos fonamentals: els tallers, les projeccions cinematogràfiques, els espectacles i les visites comentades a les exposicions. Mitjançant un ampli ventall d’activitats, l’Obra Social ”la Caixa” vol fomentar els valors educatius i socials, complement essencial per a la formació de nens i nenes.

Activitats familiars musicals (març i abril del 2008). Dins les activitats musicals, es presenten dos tallers: Una festa a la cuina (del 7 al 25 d’abril de 2008, dues sessions diàries), adreçat a educació infantil i primària; i Mòbils (del 3 al 14 de març de 2008, dues sessions diàries), adreçat a educació secundària.

Activitats familiars literàries (de gener a abril del 2008). La poesia serà la protagonista de Juguem amb les paraules (del 14 al 18 de gener; del 3 al 7 de març de 2008, dues sessions diàries), adreçat a educació primària; I Interpretació poètica (de l’1 al 18 d’abril de 2008, dues sessions diàries), adreçat a educació secundària.

D+D: Documental + debat (16 d’octubre i 21 de novembre de 2007, 19 de febrer i 17 de març de 2008). Projeccions de documentals seguides d’una sessió de debat entre alumnes i un expert en el tema que es tractarà.

ACTIVITATS EDUCATIVES

Al llarg de la Temporada 2007-08, CaixaForum Palma oferirà a les escoles un ampli ventall d’activitats educatives a l’entorn de les arts plàstiques i visuals, la música, la literatura i diverses qüestions de caràcter social. El programa presenta propostes adreçades a diferents nivells educatius, des del parvulari fins al batxillerat, amb l’objectiu que tothom hi tingui cabuda. En aquest sentit el Servei educatiu de CaixaForum investiga els mitjans humans i tècnics per adequar les activitats a les necessitats específiques de cada grup, sobretot pel que fa als centres d’educació especial o els que inclouen alumnes d’integració.

Notícies relacionades