Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ”la Caixa” i l'Ajuntament de Madrid posen en marxa el programa "Un cuidador. Dues vides"

Madrid, 25 Març 2008

La delegada d’Àrea de Govern de Família i Assumptes Socials de l’Ajuntament de Madrid, Concepción Dancausa; el delegat general de ”la Caixa” a Madrid, Rafael Fernández, i el sotsdirector general adjunt de la Fundació ”la Caixa”, Albert López; han presentat avui les línies mestres d’aquest nou programa d’atenció al cuidador familiar de persones dependents.

El programa es posa en marxa per donar suport a les persones que actuen com a cuidadors familiars a Madrid. L’Obra Social ”la Caixa” invertirà 264.000 euros per desenvolupar aquest programa en aquesta ciutat.

Tres línees d’actuació

Amb aquest programa, l’Obra Social ”la Caixa” pretén reconèixer explícitament i donar suport a la important tasca que duen a terme els cuidadors familiars, facilitant-los eines perquè puguin millorar la qualitat de vida i desenvolupar aquesta tasca d’una manera més eficaç, prevenint el desgast que comporta aquesta feina. Per aquest motiu, el programa desenvolupa tres línies d’actuació.

– Kit de suport gratuït

”la Caixa” posa a la disposició de tots els cuidadors familiars un kit que s’estructura en cinc blocs temàtics i ha estat desenvolupat per professionals de prestigi reconegut i per entitats implicades en el programa:

1. Cuidar el cuidador. Inclou una sèrie d’aspectes físics i emocionals adreçats al cuidador familiar amb l’objectiu de mantenir-ne i millorar-ne la salut física i mental.

2. La persona cuidada. Aquest material ofereix pautes per abordar amb més facilitat diferents aspectes referits a la mobilitat de la persona dependent, l’alimentació i la higiene, o les alteracions de conducta més habituals en els diferents graus de dependència.

3. L’entorn, l’habitatge i les possibilitats domòtiques. Aquest bloc ofereix orientacions sobre les millores en els habitatges, així com les possibilitats que ens proporcionen les noves tecnologies per ajudar les persones dependents i facilitar la feina del cuidador.

4. Directori de recursos públics. Inclou un directori d’entitats i recursos dels quals disposa el cuidador a la comunitat autònoma.

5. DVD. Finalment, un DVD ofereix testimonis de cuidadors familiars que expliquen la seva experiència, a més d’oferir una sèrie de consells bàsics essencials en la cura de la persona dependent.

L’Obra Social ”la Caixa” ha editat 26.000 kits d’acord amb l’Ajuntament de Madrid. Així mateix, es facilitarà gratuïtament a tots els cuidadors familiars que el demanin a través del telèfon 900 220 000 o en qualsevol oficina de ”la Caixa” a Madrid. També es repartiran entre les entitats que ho demanin.

– Tallers presencials

El programa també convida els cuidadors a participar en els tallers presencials que es posaran en marxa a Madrid al llarg d’aquest any 2008. Els tallers tenen una durada de nou hores i s’adrecen fonamentalment als cuidadors familiars, ja que combinen tècniques de relaxació, alhora que desenvolupen habilitats i recursos per cuidar i cuidar-se millor.

– Servei d’atenció telefònica

Per últim, l’Obra Social ”la Caixa” posa a disposició de tots els cuidadors un telèfon gratuït d’acollida, i informació, gestionat per la Creu Roja, en el qual es poden resoldre els dubtes i les situacions que requereixen contenció emocional més freqüents entre els cuidadors. El telèfon es gratuït i funciona els 365 dies de l’any de 9 a 21 hores.

El telèfon és el 900.220.000, i en ell s’orientarà totes les qüestions referides a la tasca de cuidador, tot i que no pretén esdevenir un telèfon d’assistència sanitària, sinó d’informació pràctica i de recursos socials disponibles a Madrid

Notícies relacionades