Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

CosmoCaixa Barcelona acull un simposi internacional amb els millors experts en immunització global

Barcelona, 24 Abril 2008

Reconeguts experts en vacunes i defensors dels nens s’han reunit a Barcelona per cridar l’atenció sobre la importància del paper de la immunització en la reducció de la mortalitat infantil als països més pobres del món.

Cada dia més nens reben vacunes que salven vides. Amb taxes més elevades d’immunització, es reduirà el nombre de nens que moren a causa de les malalties infeccioses prevenibles amb vacunes” senyala Graça Machel, Presidenta de la Fundació per al Desenvolupament de la Comunitat (FDC) i Presidenta del Consell de la Fundació GAVI.

Aquest simposi, organitzat per la GAVI Alliance, la Fundació ”la Caixa” i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB), ha reunit a científics, investigadors, polítics i finançadors de primer nivell, per exposar els progressos assolits fins al moment en la immunització infantil, així com analitzar les opcions per a superar les barreres financeres, logístiques i tècniques que entorpeixen el pas per arribar a una millor situació.

Els participants en la conferència “Avançant en la Immunització dels Països en Desenvolupament: Nous horitzons en la salut infantil“, han reclamat un recolzament continuat per fer arribar les vacunes que salven vides als països en vies de desenvolupament. Tots ells han coincidit que les taxes d’immunització són les mesures més prometedores per a reduir la mortalitat infantil i assolir el 4 Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni, que al·ludeix a la reducció de la mortalitat dels nens menors de quatre anys a dos tercis abans del 2015.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), des del seu inici al 2000, fins al 2007, el recolzament de GAVI ha previngut 2,9 milions de futures morts, ha protegit a altres 36,8 milions de nens amb vacunes bàsiques contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina, i a més a més ha immunitzat a 176 milions de nens amb vacunes noves i infrautilitzades.

Gràcies a la feina de GAVI i els seus col·laboradors, les morts per xarampió s’han reduït dràsticament a tota Àfrica en més del 90% des de l’any 2000 i s’ha immunitzat a més de 158,6 milions de nens contra la hepatitis B. Esdeveniments recents a Uganda, Gàmbia i Kenya mostren que la introducció de la vacuna Hib en aquests països ha previngut (en cinc anys) centenars de morts de nens i pràcticament ha eliminat aquesta dolorosa i mortal causa de meningitis.

La Secretària d’Estat per a la Cooperació Internacional, la Sra. Leire Pajín, ha fet èmfasi en el ferm suport d’Espanya als esforços internacionals per a millorar la salut, els serveis mèdics i la vacunació als països en desenvolupament, fent constar “el dret fonamental de cada nen, dona i home a disposar de serveis sanitaris decents i qualificats, independentment del lloc on visquin“.

Com a setè donant bilateral a nivell mundial, Espanya ha fet importants contribucions a les iniciatives globals, entre d’altres, recolzant a GAVI amb més de 189 milions d’euros pels propers 20 anys. Pajín ha destacat que “el Govern d’Espanya també està especialment satisfet amb el recolzament que ha prestat als nous esquemes de col·laboració per a reforçar les capacitats en investigació als centres de desenvolupament com el Centre d’Investigació en Salut a Manhiça, Moçambic, on s’han portat a terme assajos clínics experimentals més avançats de la vacuna contra la malària“.

“Fa tres anys a Barcelona, molts de nosaltres signàvem la Declaració de Barcelona, reivindicant una major inversió per a les vacunes existents i les futures vacunes” va dir Julian Lob-Levyt, Secretari Executiu de GAVI i Conseller Delegat. “Estic encantat de comunicar que, després dels últims tres anys, estem complint amb aquest compromís“, ha afegit.

Els governs, el sector privat i molts altres actors de l’àmbit de la salut global estan atenent la nostra crida. Elogio particularment al Govern d’Espanya, que va respondre de manera immediata, sent un dels primers en ajudar, proporcionant fons a un mecanisme de finançament innovador per a les vacunes conegut com IFFIm. També el sector privat està desenvolupant aquest compromís. Amb el seu anunci d’una contribució de 4 milions d’euros a GAVI a principis d’aquest any, a través del programa de Cooperació Internacional de l’Obra Social ”la Caixa”, l’entitat financera que liderarà un projecte a Espanya per animar als seus empleats i clients a involucrar-se amb nosaltres en el nostre objectiu de salvar vides“. Amb aquestes paraules, el Dr. Lob-Levyt ha elogiat a ”la Caixa” per crear un “nou negoci de l’aliança que proporcionarà a centenars de persones i empreses de tota Espanya l’oportunitat d’unir-se a la nostra campanya Immunitza a Cada Nen, i per tant ajudar a eradicar una de les injustícies més evidents del món“.

La GAVI Alliance ha fet una contribució indispensable per assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en el camp de la salut materna – infantil” ha dit SAR la Infanta Cristina, Directora de l’Àrea Social de la Fundació ”la Caixa”. “Els avenços en vacunació que avui compartim, són extremadament importats per al futur dels països en vies de desenvolupament. L’atenció sanitària és una peça clau en la construcció de comunitats sòlides i saludables“.

L’Obra Social ”la Caixa” és la primera fundació privada d’Espanya, la segona a Europa i la cinquena a nivell mundial en volum de pressupost (500 milions d’euros al 2008).

El recolzament de ”la Caixa” a GAVI és un altre exemple del nostre compromís social. Proporciona a ”la Caixa” la gran satisfacció de romandre amb GAVI i convidar a d’altres companyies espanyoles a unir-se en aquest esforç global“, ha afirmat Jaume Lanaspa, Director General de la Fundació ”la Caixa”.

Als últims anys, els esforços en la immunització han patit una disminució de fluxos monetaris estables, predicibles i coordinats, tot i així els nous mecanismes de finançament com el IFFIm i el recent Compromís Anticipat de Mercat (Advance Market Commitment, AMC), estan ajudant a assegurar un finançament sostenible i a llarg termini pels programes d’immunització. Amb la inversió anticipada del IFFIm de 4 bilions de dòlars americans (valor en octubre del 2004) s’espera protegir a més de 500 milions de nens de varicel·la, tètanus i febre groga.

Per primer cop, veiem un pas clar que assegura el futur i les vacunes d’urgent necessitat, com les de malària, pneumococ, rotavirus i altres, que arribaran als nens de tots els països en vies de desenvolupament” ha dit el Dr. Pedro Alonso, Director del CRESIB (Hospital Clínic de Barcelona – Universitat de Barcelona) durant la seva intervenció.

Recolzat per un grup compromès de donants governamentals i la Fundació Bill & Melinda Gates, s’ha creat un Compromís Anticipat de Mercat (AMC) pilot, per assegurar que els països en desenvolupament tenen accés a una vacuna apropiada per a la malaltia per pneumococ, a un preu molt més assequible que d’altre manera, seria inassolible per a ells. Normalment es triga entre 15 i 20 anys fins que una vacuna es fa disponible pels països menys desenvolupats. S’espera que l’AMC agilitzi aquest procés i el redueixi de 3 a 5 anys.

La malaltia per pneumococ és la principal causa de meningitis i pneumònia i és responsable de la mort de més de 1.6 milions de persones cada any en tot el món, de les quals al menys, 800.000 són nens. S’espera que la vacuna d’AMC salvi 5,4 milions de vides més al 2030.

Aquest innovador mecanisme de finançament assegura la disponibilitat d’una nova vacuna a un preu assequible i a llarg termini, que tindrà un important impacte sobre la salut infantil i ajudarà a tendir un pont entre aquells que tenen accés a les vacunes i els que no” ha assegurat el Dr. Ciro de Quadros, Vicepresident Executiu de l’Albert B. Sabin Vaccine Institute.

Encara queden reptes en la immunització infantil

Els participants del simposi han recordat que malgrat el progrés assolit fins el dia d’avui, encara queden importants obstacles que superar per aconseguir que les vacunes arribin a tot el món. Fins i tot allà on existeixen noves tecnologies en vacunes, existeixen deficiències als sistemes de lliurament que dificulten l’accés a les mateixes.

Fins i tot els més rellevants avenços científics hauran de superar un dur camí per assolir resultats si no s’incrementa el finançament, es fa sostenible i es millora la infraestructura sanitària dels països pobres“, ha assegurat el DR. Lob- Levyt.

Els ponents han ressaltat que un finançament continuat en la investigació científica de les malalties dels països pobres hauria de ser també una prioritat. “Mentre que els anomenats països en vies de desenvolupament concentren més del 90% de la càrrega mundial de malalties i morts, únicament un 10% del pressupost de la investigació i el desenvolupament global es destina a l’estudi d’aquestes malalties que afecten als més desfavorits” ha afirmat el Dr. Alonso.

Els investigadors també han tractat la necessitat actual de reduir la càrrega de càncer de cèrvix amb una vacuna contra el virus del papil·loma humà (HPV). Als països en vies de desenvolupament, el càncer de cèrvix causa la mort a més de 200.00 dones cada any. Davant d’aquesta dada, la comunitat sanitària a nivell mundial necessita establir com integrar aquesta vacuna a la investigació que s’està portant a terme amb dones amb menys recursos.

Els conferenciants també han assenyalat la pressió existent per trobar una vacuna d’èxit contra la malària. L’assaig en fase III de la prometedora vacuna de la malària RTS,S desenvolupada per GlaxoSmithKline, un assaig sense precedents per la seva grandària que s’està desenvolupant a Àfrica, posa de manifest que els majors desafiaments recauen sobre la infraestructura de la investigació en aquest continent, on existeix una necessitat urgent de capacitar i formar al personal.

No podem ser complaents. Hem de dedicar-nos a immunitzar a tots els infants, malgrat la duresa que implica assolir aquest repte. Hem de superar els obstacles que encara romanen, un per un” ha afirmat la Sra. Machel.

”la Caixa”: un compromís amb les necessitats socials

”la Caixa” és la major caixa d’estalvis d’Espanya, mentre que la Fundació ”la Caixa”, amb 500 milions d’euros de pressupost per aquest 2008 és la primera fundació privada d’Espanya, la segona d’Europa i la cinquena a nivell mundial. Des del 1997, el Programa de Cooperació Internacional de l’Obra Social ”la Caixa” ha col·laborat en més de 350 projectes de 56 països, amb una contribució de més de 36 milions d’euros. Els eixos principals d’acció són: el desenvolupament socioeconòmic, la formació de capital social i l’acció humanitària.

”la Caixa” és una entitat compromesa amb les necessitats de les persones. Inverteix el 25% dels seus beneficis en el desenvolupament de programes socials, educatius, ambientals i culturals per donar resposta a les principals preocupacions dels ciutadans.

El Programa de Cooperació Internacional de l’Obra Social ”la Caixa” té com a objectiu eradicar la pobresa extrema als països de baixa renta, fomentant accions que ajudin a un desenvolupament social i econòmic sostenible en les poblacions més vulnerables. La salut és una part essencial de la lluita contra la pobresa. A les àrees pobres del planeta, la malaltia i la manca de recursos estan tan entrellaçades que és impossible lluitar contra elles per separat.

Des de l’any 2000, el Programa de Cooperació Internacional ha estat treballant en el compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de les Nacions Unides, i al 2005 va iniciar la seva col·laboració amb la GAVI Alliance. Recentment, les dues institucions han signant un acord de col·laboració en virtut del qual l’Obra Social ”la Caixa” invertirà durant aquest any 4 milions d’euros per a la vacunació dels nens menors de cinc anys que viuen en països de baixa renda.

La GAVI Alliance

La GAVI Alliance (coneguda com l’Aliança Global per a Vacunes i Immunització) és un associació de caràcter públic – privada dels principals interessats en immunització, englobant països en desenvolupament i governs donants, l’Organització Mundial de la Salut, la UNICEF, el Banc Mundial, la industria de la vacuna tant a països industrialitzats com d’aquells en vies de desenvolupament, agències tècniques i d’investigació, ONGs, i la Fundació Bill &Melinda Gates. La OMS estima que el recolzament de GAVI ha previngut més de 2.9 milions de morts a finals del 2007.

Graça Machel és la Presidenta del Consell de la GAVI Foundation, que estableix les polítiques i estratègies per a la inversió, la recaptació de fons i organització financera de la GAVI Alliance.

El Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB)

El CRESIB és un centre d’investigació en salut global i desenvolupat per vàries institucions acadèmiques i d’investigació biomèdica de Barcelona: Universitat de Barcelona, Hospital Clínic de Barcelona, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). Treballant conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, el CRESIB pretén donar resposta als nous reptes en la salut internacional del segle XXI.

L’activitat investigadora del CRESIB cobreix una sèrie d’àrees relacionades amb la salut internacional, prioritàriament les malalties relacionades amb la pobresa (malària, pneumònia, SIDA, Malalties diarreiques i Tuberculosis).

Un dels principals objectius del CRESIB és la transferència dels resultats de la investigació a la pràctica clínica i a les polítiques sanitàries dels països més desfavorits, ajudant-los a millorar el seu desenvolupament econòmic i sanitari. Per assolir aquest objectiu el centre promou una investigació multidisciplinar, així com la col·laboració amb institucions sanitàries del països en desenvolupament. El CRESIB també manté col·laboracions a llarg termini amb altres centres internacionals, participant en diversos consorcis amb aquests centres per a portar a terme projectes d’investigació.

Notícies relacionades