Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Ses Majestats els Reis presideixen a CaixaForum Madrid la cerimònia de lliurament de les beques de ”la Caixa”

Madrid, 7 Maig 2008

Ses Majestats els Reis d’Espanya han presidit avui a CaixaForum Madrid el lliurament de les beques de ”la Caixa” per cursar estudis de postgrau en la vint-i-sisena edició del programa, posat en marxa per l’entitat de manera pionera l’any 1982. L’acte ha reunit els titulats superiors becats l’any 2007, procedents de tot Espanya, i els seus familiars.

Han assistit a la cerimònia Cristina Garmendía, Ministra de Ciencia e Innovación; Esperanza Aguirre, Presidenta de la Comunidad de Madrid; Isidre Fainé, president de ”la Caixa” i de la Fundació ”la Caixa”; Joan Maria Nin, director general de ”la Caixa”, i Jaume Lanaspa, director executiu de l’Obra Social ”la Caixa” i director general de la Fundació ”la Caixa”. A més, ambaixadors i representants dels diferents països de destinació dels estudiants seleccionats han acudit a l’acte per conèixer personalment els universitaris que ampliaran els estudis a partir del setembre en centres acadèmics dels seus països.

Les dones guanyen protagonisme

Les especialitats acadèmiques més demanades pels becaris de la convocatòria 2007 –lliurada avui– han estat les d’enginyeria, biologia, ciències ambientals, administració d’empreses i ciències polítiques. Espanya i els Estats Units, amb 100 i 50 beques respectivament, són els països que acolliran un nombre més alt de becaris de ”la Caixa”.

Pel que fa a la distribució per sexes, la dona ha adquirit un protagonisme destacat els darrers anys dins del Programa de Beques de ”la Caixa”. Dels 2.400 ajuts concedits des que es va iniciar, el 53% han estat per a homes i el 47%, per a dones. En la promoció de 2007, no obstant això, el 52% dels estudiants seleccionats són dones i el 48%, homes.

Les beques de postgrau de ”la Caixa” reben el reconeixement unànime de la comunitat educativa. El rigor en el procés de selecció dels estudiants, el volum i la importància econòmica de les beques, així com el prestigi de les universitats estrangeres de destinació, han consolidat el programa de ”la Caixa” com un dels més importants dels finançats per institucions privades de la Unió Europea.

Des del començament del Programa de Beques de postgrau, l’any 1982, fins a la convocatòria de l’any 2007, ”la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de més de 85 milions d’euros a la formació de 2.400 estudiants espanyols. El primer any de camí, el programa va disposar d’una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de ”la Caixa” per a la convocatòria de l’any 2007 ha pujat fins als 10 milions d’euros.

En 25 anys, el nombre de beques concedides anualment per ”la Caixa” ha experimentat igualment una evolució notable, i ha passat de les 35 de la primera convocatòria a les 216 concedides l’any 2007. Aquesta ampliació obeeix a l’increment progressiu del pressupost dedicat al programa per part de ”la Caixa”, amb el qual ha fet front, al seu torn, al nombre de sol·licituds rebudes.

Més enllà del nombre de beques i de la dotació econòmica que té, el Programa de Beques de ”la Caixa” es caracteritza per l’atenció integral a les necessitats dels becaris, que reben assessorament i suport durant el desenvolupament dels estudis, en l’estada a l’estranger i a la tornada.

Actualment, ”la Caixa” té sis programes internacionals adreçats a facilitar la formació de postgrau a l’estranger, que obren als estudiants espanyols les portes d’algunes de les millors universitats dels Estats Units, Alemanya, França, el Canadà, la Xina i l’Índia.

Beques per a estudis a Espanya

L’Obra Social ”la Caixa” ha afegit, els últims anys, tres línies noves al tradicional Programa de Beques a l’estranger.

En primer lloc, el Programa de Beques per cursar un màster a Espanya, que es va posar en marxa l’any 2005. En la cerimònia d’avui, Ses Majestats els Reis han lliurat 100 d’aquestes beques als universitaris espanyols seleccionats l’any 2007. La convocatòria de 2008 ha doblat el nombre de beques ofertades per cursar un màster a Espanya, i ha arribat fins a les 200.

En segon lloc, l’Obra Social ”la Caixa” ha posat en marxa, enguany, un programa de beques nou, dotat amb 19 milions d’euros, per cursar un doctorat internacional en biomedicina. Amb aquesta iniciativa 160 dels millors joves talents del món, espanyols o estrangers, s’incorporaran als equips de quatre instituts d’investigació biomèdica d’Espanya. Quan acabi el programa, l’any 2011, cada centre tindrà 40 investigadors becats per ”la Caixa”.

A més, l’Obra Social ”la Caixa” ofereix, anualment, 30 beques a estudiants de periodisme amb la voluntat de brindar-los una oportunitat d’accés al mercat laboral quan concloguin el període de formació professional docent i pràctic.

Beques de formació professional per a població reclusa

A les beques adreçades als estudiants universitaris, s’hi afegeix, des de fa tres anys, una modalitat nova de beques per a la formació professional de població reclusa que permet als beneficiaris, interns als centres penitenciaris en l’última fase del compliment de la pena, adquirir prou coneixements per afrontar una futura inserció en la societat amb garanties d’estabilitat en el món laboral. El programa, pioner a Espanya, es va iniciar l’any 2005 i avui ja arriba a totes les comunitats de l’Estat.

La formació professional que aquestes beques de ”la Caixa” ofereixen als reclusos és netament pràctica, i comprèn àmbits tan diferents com les noves tecnologies, la jardineria, l’hostaleria o l’atenció geriàtrica, tots ells sectors amb una gran demanda de professionals. L’Obra Social ”la Caixa” va fer extensiva aquesta iniciativa a totes les comunitats autònomes al llarg del curs 2006-2007, i va concedir 464 beques. Per a enguany, té previst atorgar 950 beques, amb un pressupost acumulat de 6,5 milions d’euros.

Notícies relacionades