Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

”la Caixa” destinarà 1 milió d'euros a projectes de recuperació i millora dels espais naturals gestionats per la Generalitat de Catalunya

Barcelona, 26 Maig 2008

El conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Jaume Lanaspa, han acordat posar en marxa un programa per conservar i millorar els espais naturals protegits de tot Catalunya.

Catalunya és un país d’extensió relativament petita, però que atresora una extraordinària diversitat de climes i paisatges, que van des de l’alta muntanya fins a les planes litorals, i des dels boscos eurosiberians fins als erms semidesèrtics.

S’hi poden trobar fins a 600 hàbitats, 400 espècies d’animals vertebrats, 10.000 d’invertebrats i 4.000 de plantes superiors. Per protegir, conservar i millorar aquest valuós patrimoni, ”la Caixa” i la Generalitat de Catalunya treballen conjuntament en la realització de quatre projectes, tant en parc naturals, com en paratges naturals d’interès nacional, en reserves naturals o en espais que formen part de la xarxa Natura 2000.

El programa, al qual l’Obra Social ”la Caixa” destinarà un total d’1.000.000 €, es durà a terme al llarg del 2008 i té com a objectiu fonamental l’aplicació d’accions prioritàries per impulsar la protecció i la preservació dels espais naturals més significatius del territori, i també la seva restauració i millora. Al mateix temps, s’impulsarà la integració social dels col·lectius de persones desafavorides. Així, en les activitats de conservació i millora d’espais naturals, es donarà prioritat a l’ocupació dels col·lectius de persones desafavorides, amb dificultats per accedir al món laboral normalitzat. Les entitats, les empreses d’inserció i altres empreses d’ocupació social que puguin assumir aquestes tasques es concretaran de mutu acord.

Amb aquest programa, l’objectiu preferent, tant de la Generalitat de Catalunya com de l’Obra Social ”la Caixa”, és impulsar el desenvolupament sostenible arreu del territori, integrant els aspectes econòmics, socials i culturals amb el vessant mediambiental.

Llista de projectes

Entre les iniciatives, es duran a terme projectes que se centren en la millora de l’ús públic, en la millora dels hàbitats i en la prevenció i restauració de zones cremades.

  • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Es crearà un sender de circumval·lació pels camins històrics del parc de 230 km (Camins Vius). L’objectiu d’aquesta iniciativa és la recuperació i valorització del patrimoni, el desenvolupament sostenible i la recuperació dels camins rurals tradicionals al servei d’una experiència senderística de qualitat. A més, s’adaptaran 6 trams dels camins vius per a persones amb discapacitat visual: concretament els trams contigus a alguns equipaments del parc situats a Boí, Espot, Llessui, València d’Àneu, Senet i la Torre de Capdella. A aquest projecte es destinaran 580.000 d’euros.

  • Parc Natural de la serra del Montsant. L’àguila cuabarrada és una rapinyaire típica dels paisatges mediterranis. Les poblacions d’aquesta au han disminuït prop d’un 30 % a Catalunya els últims vint anys. Per potenciar l’augment d’aquesta espècie en perill, a la finca Mas Roger del Parc Natural de la Serra del Montsant es posaran en marxa unes propostes de conservació de cara a millorar l’hàbitat de les preses d’aquesta au: el conill i la perdiu roja. A més, es faran tractaments silvícoles de condicionament de la massa forestal i la recuperació de conreus de secà.

  • Parc Natural del Cap de Creus. El pla preveu actuacions de prevenció d’incendis en zones d’alt risc, concretament a Montperdut, entre Vilajuïga i Llançà. Es crearà una franja de protecció al voltant de la carretera N-260 i al camí d’accés al parc natural. També es faran estassades, selecció d’arbres regenerats postincendi, podes dels arbres i eliminació de les restes vegetals. En total s’actuarà en una superfície de 20 hectàrees.

  • Espai Natural del Montgrí. Els darrers incendis ocorreguts a la zona van ser l’any 2001 i 2004, i s’hi van cremar més de mil hectàrees. Per prevenir incendis i restaurar les zones cremades, es faran estassades, aclarides d’arbres i s’eliminaran restes vegetals. A més, a la casa forestal de Les Dunes s’instal·larà una caldera de biomassa aprofitant la fusta, els residus agrícoles i els fems per obtenir energia.

Per dur a terme aquestes accions es donarà prioritat a la contractació de persones en risc d’exclusió social. Es preveu que unes 36 persones, concretament presos en tercer grau del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), puguin tenir un lloc de treball gràcies a aquest programa.

L’Obra Social ”la Caixa” amb el medi ambient

”la Caixa”, a través de la seva Fundació, torna a la societat una part important dels beneficis que genera l’exercici de la seva activitat financera. És la manera de correspondre a la confiança que els ciutadans dipositen en l’entitat. L’atenció a les problemàtiques socials principals, la protecció del medi ambient, el suport a l’educació i la divulgació de la cultura com a instrument bàsic que ajuda al creixement de les persones són les grans línies de treball impulsades per ”la Caixa” a través de la seva Obra Social. A aquesta important tasca social, l’entitat hi destina 500 milions d’euros durant l’any 2008. Aquesta inversió representa el 25 % del benefici de ”la Caixa” i la situa com la primera fundació privada d’Espanya, la segona d’Europa i la cinquena del món per volum de pressupost. Aquestes xifres, en definitiva, mostren el compromís de ”la Caixa” amb les persones i les necessitats de la societat actual. Donar respostes a les necessitats mediambientals és un altre dels objectius de l’entitat; per això enguany destina 82,8 milions d’euros al seu programa de Medi Ambient i Ciència. Les seves línies d’actuació són:

  • Fomentar la conservació i millora del espais naturals de tot Espanya.

  • Conservar la biodiversitat marina a través del programa ”la Caixa” a favor del mar.

  • Dur a terme activitats i exposicions que es presenten als museus de la ciència de l’Obra Social ”la Caixa”, CosmoCaixa Barcelona i Madrid, com també activitats itinerants per tot el territori espanyol per informar i sensibilitzar els ciutadans de la importància de conservar el medi.

Notícies relacionades