Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Obra Social ''la Caixa'' fa balanç del seu programa d'Habitatge Assequible i lliura les claus de 143 habitatges al Poblenou

Barcelona, 30 Juny 2008

El vicepresident primer de la Fundació ”la Caixa”, Ricard Fornesa; la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Duran; el director executiu territorial de ”la Caixa” a Catalunya, Manuel Romera; i el Conseller Delegat d’Habitatge Assequible de l’Obra Social ”la Caixa”, Jaume Cabré, han presidit aquest matí a CosmoCaixa Barcelona l’acte d’entrega de les claus dels 143 habitatges en règim de lloguer assequible que s’han aixecat al barri del Poblenou de Barcelona dirigides a persones menors de 35 anys.

De la mà de l’aleshores president de ”la Caixa”, Ricard Fornesa –que avui ha estat el responsable de l’entrega de claus-, l’entitat va posar en marxa el programa d’Habitatge Assequible amb l’objectiu de facilitar l’accés a l’habitatge a dos dels col·lectius amb més dificultat en aquest àmbit, els joves d’entre 18 i 35 anys i les persones més grans de 65. La Fundació ”la Caixa”, que presideix Isidre Fainé, va iniciar el programa d’Habitatge Assequible l’any 2004 amb una previsió de construir 3.000 pisos fins al 2012, amb una inversió total de 420 milions d’euros.

En la primera fase del programa (2004-2006) s’han construït 13 promocions: 11 a Catalunya i 2 a Madrid, que sumen un total de 1.084 habitatges. Dels pisos construïts a Catalunya, 700 estan situats a la província de Barcelona i 170 d’ells en dues promocions a la ciutat als barris de Bon Pastor i Poble Nou.

Les 13 promocions de la primera fase estan als següents municipis: Barcelona (Bon Pastor): 27 habitatges; Barcelona (Poblenou): 143 habitatges; Cornellà: 63 habitatges; Mollet del Vallès: 100 habitatges; Palau-Solità i Plegamans: 30 habitatges; Sentmenat: 57 habitatges; Sitges: 113 habitatges; Vic: 104 habitatges; Vilanova i la Geltrú: 64 habitatges; El Vendrell: 71 habitatges; Tordera: 54 habitatges; Madrid (Vicálvaro): 148 habitatges; i Madrid (Vallecas): 110 habitatges.

Paral·lelament, l’Obra Social ”la Caixa” ja ha iniciat el procés de construcció de1.000 habitatges més inclosos a la segona etapa del programa (2007-09), que estan ubicats a Catalunya, Madrid, Andalusia, País Basc i la Comunitat Valenciana.

Per últim, s’està treballant en la tercera fase (2010-2012) que permetrà completar el programa amb la construcció d’un parc de 1.000 habitatges més. En aquests moments s’han signat convenis per a l’adquisició de sòl, entre d’altres, a Lleida, Cornellà, Sant Just Desvern, Vilafranca del Penedès, Sant Feliu de Llobregat, Mataró, Reus i Viladecans per a la construcció de nous pisos.

Un edifici singular al districte del 22@

Aquesta promoció està situada al número 350 del carrer Pallars del barri del Poblenou, al bell mig del 22@, la zona residencial més nova de Barcelona al costat d’universitats, centres d’investigació, equipaments i zones verdes.

Els habitatges es troben en un edifici singular de 13 plantes que es va començar a construir a principis de l’any 2006 i tenen una superfície aproximada de 50 metres quadrats. Així mateix la promoció consta de 90 places d’aparcament subterrani.

Els habitatges en règim de lloguer van ser adjudicats el 15 de febrer del 2007 per rigorós sorteig entre les més de 15.000 sol·licituds que es van presentar. Dels 143 habitatges, 72 estan reservats a joves veïns del barri de Poble Nou, mentre que la resta, 71, són per a menors de 35 anys empadronats a qualsevol zona de la ciutat de Barcelona. Tots els adjudicataris havien de comptar amb uns ingressos familiars entre els 9.600 i els 40.683 euros bruts anuals.

Els contractes d’arrendament seran per un període de 5 anys i el preu del lloguer serà de 270 euros mensuals (IBI i despeses comunitàries a banda), una xifra molt per sota dels preus actuals que ofereix el mercat.

Un compromís amb les necessitats socials

”la Caixa” dedicarà durant el 2008 un pressupost de 500 milions d’euros a la seva Obra Social, amb l’objectiu de contribuir a satisfer les necessitats de la societat actual. Aquesta inversió suposa un increment superior al 25% pel que fa als 400 milions d’euros pressupostats l’any 2007 i ratifica el compromís de l’entitat financera amb la seva Obra Social, marcat en el Pla estratègic 2007-2010, ja que dedica el 25% del benefici recurrent a acció social. Aquesta inversió situa a l’Obra Social com a la primera fundació privada d’Espanya, la segona d’Europa i la cinquena a nivell mundial per volum de pressupost.

Durant l’any 2008, l’Obra Social ”la Caixa” impulsa noves iniciatives per atendre els malalts terminals i per potenciar la vacunació infantil als països de renda baixa. A més, ampliarà l’ajuda a alguns dels col·lectius que ja es beneficien de l’acció social de l’entitat, com els infants en situació de pobresa, els immigrants, els col·lectius desfavorits o les persones amb dificultats per accedir al mercat laboral.

Notícies relacionades