Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

L'Escola Yi: trenta anys d'art abstracte xinès

Madrid, 13 Novembre 2008

L’extraordinari desenvolupament que ha experimentat en els darrers anys la República Popular de la Xina i l’obertura de noves vies de comunicació i intercanvi comercial amb Occident han disparat arreu del món l’interès per la cultura xinesa. Un seguit de grans exposicions internacionals, festivals de música i de cinema, espectacles de dansa i de teatre, llibres i publicacions literàries han servit per donar a conèixer les creacions contemporànies d’aquest país. Més enllà dels tresors de la seva tradició mil·lenària, la Xina apareix com l’escenari d’un canvi de sensibilitat que afecta la nostra relació amb l’entorn i la tradició, el temps i els costums. A causa d’un aïllament secular, els artistes xinesos han desenvolupat un món d’imatges propi, sense connexions amb el que es produïa a Europa i als Estats Units. El cas de l’Escola Yi és molt significatiu. Nascut al marge de l’art abstracte i de l’art conceptual que han dominat l’escena occidental de les darreres dècades, hi manté punts de contacte. Es tracta d’un art viscut com una experiència de recolliment i de meditació, que busca en la contemplació, la unitat i l’harmonia. Després de la seva presentació a Barcelona, l’Obra Social ”la Caixa” porta a CaixaForum Madrid la primera gran exposició de l’Escola Yi fora de la Xina, organitzada amb la col·laboració del Beijing Municipal Bureau of Culture i el Beijing Culture & Art Foundation. Presenta vuitanta-dues obres de quaranta-vuit artistes xinesos dels darrers trenta anys, organitzades en tres períodes: l’art Yi des de la Revolució Cultural (1966-1976) fins a la dècada dels vuitanta, que es caracteritza per un humanisme idealitzat oposat a les consignes revolucionàries (Yi Xiang, imatge mental); l’art que en un moment d’expansió urbana i cosmopolita recupera espais de privacitat i incorpora símbols i grafies orientals (Yi Li, principi mental), i el maximalisme (Yi Xang, entorn mental), sorgit al final de la dècada dels noranta, que dedica una atenció preferent al procés i al context de l’obra.

L’exposició L’Escola Yi: trenta anys d’art abstracte xinès, comissariada per Gao Minglu, es podrà visitar a CaixaForum Madrid (Passeig del Prado, 36), del 14 de novembre de 2008 al 16 de fde 2009).

Enllaços d’interès
Conferència inaugural
Cicle de cinema

*Resta prohibida la reproducció de les imatges per a qualsevol altra finalitat diferent de la difusió de l’exposició.

Notícies relacionades