Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Pol sud sense límits. Obra Social ”la Caixa”: la primera expedició de discapacitats a l'Antàrtida sortirà de Barcelona el 30 de desembre

Barcelona, 12 Desembre 2008

Jesús Noriega, Xavier Valbuena i Eric Villalón són els tres participants de l’expedició Pol sud sense límits. Obra Social la Caixa“. El dia 30 de desembre sortirà de Barcelona el primer viatge mundial d’un grup de persones amb discapacitats que, sense cap tipus d’ajut extern, recorreran 250 km per la planura antàrtica, una de les zones més inhòspites i perilloses del planeta. Els acompanyaran Ramón Larramendi i Ignacio Oficialdegui, dos guies experts en aquestes latituds.

A en Jesús li falta la mà des del naixement; en Xavier va perdre una cama ara fa vuit anys, i l’Eric només té una visió d’un 5%. Demostrar la capacitat de les persones amb discapacitat és el que més els va motivar a participar en una expedició d’alt risc d’aquestes característiques.

Després d’un any i mig d’entrenaments continuats, i acabats d’arribar de Groenlàndia, els tres expedicionaris estan realitzant els últims preparatius abans de marxar al Pol sud, on hauran de suportar temperatures per sota dels 40º i vents catàrtics de fins a 300 km/h arrossegant un trineu de 60 kg on porten les seves pertinències.

Mentre arriba el dia d’agafar l’avió cap a Punta Arenas (Patagònia xilena), a més de treballar i complir amb les seves obligacions diàries, els tres aventurers s’entrenen per arribar a l’Antàrtida en el millor estat físic i, encara més important, psíquic.

L’intens entrenament consisteix a «esquiar» sobre la sorra durant dues hores arrossegant un llast semblant al trineu que portaran al llarg de l’expedició, córrer, fer exercicis de força i resistència dins d’una piscina i passar llargs períodes de temps dins una cambra de congelació a –25º per tal que el cos s’adapti al clima antàrtic.

A més del gran repte esportiu, l’expedició portarà a terme una campanya científica única al món, ja que per primera vegada es prendran mostres al llarg de 250 km del continent austral fins a arribar al Pol sud geogràfic. Les anàlisis de les dades aportaran resultats sobre els nivells de contaminants orgànics i inorgànics, metalls, com també sobre la constància de la vida bacteriana atrapada al gel antàrtic.

Pol sud sense límits. Obra Social ”la Caixa” és una iniciativa en col·laboració amb el Departament de Medi Ambient i de l’Àrea d’Integració Social de l’Obra Social ”la Caixa”.

*Resta prohibida la reproducció de les imatges per a qualsevol altra finalitat diferent a informar sobre l’acte.

Notícies relacionades