Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Pol sud sense límits. Obra Social ”la Caixa”, la capacitat de les persones amb discapacitats

Barcelona, 29 Desembre 2008

Jesús Noriega, Xavier Valbuena i Eric Villalón són els tres expedicionaris amb discapacitats que, juntament amb Ramón Larramendi i Ignacio Oficialdegui, dos guies experts en terres polars, passaran tres setmanes aïllats a la planura antàrtica dins l’expedició Pol sud sense límits, organitzada per l’Obra Social ”la Caixa”. Hauran de recórrer 250 km arrossegant un trineu de 60 kg i suportant temperatures de 40 ºC sota zero i vents de 300 km/h.

Més enllà de superar les seves discapacitats —al Jesús li falta una mà de naixement, el Xavier va perdre una cama ara fa vuit anys i l’Eric només té una visió del 5 %—, el que els va motivar a participar en una expedició d’alt risc d’aquestes característiques és demostrar la capacitat de les persones amb discapacitats per assolir qualsevol repte.

A més del gran desafiament esportiu, l’expedició portarà a terme una campanya científica única al món. Per primera vegada es prendran mostres al llarg dels 250 km fins a arribar al pol sud geogràfic. Les anàlisis de les dades aportaran resultats sobre els nivells de contaminants orgànics i inorgànics, així com la constatació de la vida bacteriana atrapada al gel antàrtic. Totes aquestes dades tenen un gran interès per a la conservació del planeta Terra.

En ple segle XXI la conquesta del pol sud continua sent un gran repte. Malgrat els avenços tècnics actuals, és difícil arribar a viure i a moure’s en aquest continent gelat. Encara és un lloc on es posen a prova els límits de les capacitats humanes.

Els expedicionaris sortiran demà dia 30 de desembre de Barcelona rumb a Punta Arenas i des d’allà faran l’aproximació a Patriot Hills a 88ºS, punt d’inici de la comesa d’aconseguir arribar al pol sud geogràfic, on conflueixen tots els meridians a la latitud 90ºS.

Pol sud sense límits. Obra Social ”la Caixa” és una iniciativa en col·laboració amb l’Àrea d’Integració Social i Medi Ambient de l’Obra Social ”la Caixa”. Aquest projecte, però, no és un repte únicament esportiu, sinó també social, humà i científic, i té com a objectiu mostrar a la societat la capacitat de les persones amb discapacitats.

Actualització: podeu seguir el desenvolupament de l’expedició, amb imatges, arxius d’audio i cròniques dels expedicionaris, a través del següent blog: http://polsudsenselimits.wordpress.com

 

 

Resta prohibida la reproducció de les imatges per a qualsevol altra finalitat aliena a informar sobre l’expedició.

Notícies relacionades