Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

”la Caixa” i la Diputació de Barcelona recuperen 13 fonts del parc de Collserola i la memòria del seu ús social

Barcelona, 24 Març 2009

El parc de Collserola és ric en fonts, ja siguin permanents o intermitents. En té prop de dues-centes que s’escampen per tota la serra i aboquen les seves aigües a tres conques hidrogràfiques diferents: el Llobregat, el Besòs i les rieres de Barcelona.

Moltes d’aquestes fonts estan lligades a les masies que proveïen d’aigua pel que fa a les necessitats bàsiques (beure, netejar, regar, etc.). Més endavant, algunes de les fonts van adquirir un important component social, com a punts de trobada, de relació o com a espais lúdics, i van donar lloc a les fontades i els berenadors.

El projecte de recuperació de fonts de Collserola no només té com a objectiu recuperar els punts d’aigua, sinó també la memòria de l’ús social que se n’havia fet i un ric patrimoni històric que havia anat desapareixent. La iniciativa, que s’emmarca dins el conveni de col·laboració de la Diputació de Barcelona amb l’Obra Social ”la Caixa”, ha permès recuperar fins ara nou fonts significatives que, per diversos motius, presentaven un estat de deteriorament o abandó. En total se n’ha previst recuperar tretze.

Sis persones en risc d’exclusió de l’empresa Can Neteja, dedicada a la integració social per mitjà del condicionament i la recuperació dels espais naturals, han portat a terme feines com ara esbrossar i arranjar camins, condicionar la zona, millorar la xarxa d’aigua i plantar vegetació de ribera, entre altres. Gràcies al conveni, però, ja hi ha 526 persones que s’han reinserit en el món laboral a la província de Barcelona.

Notícies relacionades