Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Chaplin en imatges viatja a Santiago de Compostel·la

La Corunya, 16 Juliol 2009

Barret fort, un bigoti molt particular, una americana massa estreta, uns pantalons massa grans, sabatots atrotinats i un bastó flexible. No calen més paraules: es tracta de Charlot. Però, com es va crear el personatge? Per què va ser, i és encara avui, tan atractiu? De quina manera Chaplin va ser capaç de transformar una estrella del cinema de garrotades i bullangues en una icona universal, un emblema de la condició humana en una època de grans transformacions tècniques, de canvis socials i d’inestabilitat política? La importància de Charles Chaplin en la història del cinema del segle XX no s’esgota amb el seu personatge, Charlot, i la seva contribució al cinema. Actor virtuós de la pantomima, director de pel·lícules universalment conegudes com The Gold Rush (La quimera de l’or), Modern Times (Temps moderns) i The Great Dictator (El gran dictador), Charles Spencer Chaplin (1889-1977) es va convertir en un símbol de l’avantguarda artística, va incorporar a les seves creacions els temes socials i va tenir un paper destacat en la vida pública,per la seva presa de posició inconformista i per la persecució de la qual va ser objecte als Estats Units durant els anys de la guerra freda. Darrere l’enorme popularitat de Chaplin s’amaga un talent artístic extraordinari, una gran facilitat de comunicació i la capacitat de modelar el seu personatge públic d’acord amb els mitjans audiovisuals: el cinema, la fotografia i el periodisme il·lustrat. Després del seu pas per CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid, entre d’altres, l’Obra
Social ”la Caixa” inaugura ara a Santiago de Compostel·la Chaplin en imatges, la primera gran exposició que es presenta a Espanya sobre la figura de Chaplin i el seu personatge, Charlot, a partir dels arxius familiars. Mitjançant la combinació de prop de 100 fotografies d’estudi i fragments de pel·lícules, s’ofereix una visió global de l’artista i la seva trajectòria. A través d’obres d’altres autors es mostra també com alguns creadors de les avantguardes es van apropiar la imatge de Charlot.

Notícies relacionades