Tornar Tornar

Ibers: la nostra civilització abans de Roma

Girona, 4 Agost 2009

Dues grans torres que simulen l’entrada a un antic poble ibèric flanquegen l’inici de l’exposició, on s’hi troba la reproducció a mida real de la Gran Dama Oferente del Cerro de los Santos (Albacete). El descobriment d’aquesta escultura, juntament amb el de la Dama d’Elx el 1897, va desvetllar a tot Europa l’interès per la cultura ibèrica.

 

La història dels ibers es va iniciar a final del segle VI aC amb l’aparició d’una aristocràcia de prínceps guerrers que va construir ciutats i santuaris, va impulsar el comerç i l’escriptura, i va generar formes artístiques pròpies. Aquesta cultura va finalitzar el segle I aC quan va ser absorbida pel poder polític i cultural de Roma.

 

Reproduccions científiques d’obres d’art, maquetes, projeccions audiovisuals, fotografies i gravats són alguns dels elements que presenta aquesta exposició sobre la vida quotidiana en un poblat ibèric, les seves relacions amb fenicis i grecs, la importància de l’agricultura i el comerç o els misteris que envolten la desaparició de la llengua ibèrica.

 

L’Obra Social ”la Caixa” va organitzar, el 1997, la mostra Els ibers, prínceps d’Occident, que va presentar per primera vegada una visió de conjunt de la cultura ibèrica entesa com una de les civilitzacions més rellevants del Mediterrani antic. Ibers: la nostra civilització abans de Roma neix com una conseqüència d’aquell projecte amb la voluntat de mostrar una visió actualitzada del món ibèric.

 

La mostra, comissariada per l’arqueòleg Lluís Batista i organitzada per l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb l’Ajuntament de Puigcerdà, es podrà visitar a la carpa instal·lada a la Plaça del Call de Puigcerdà (Plaça del Call, s/n) del 4 d’agost al 2 de setembre de 2009.

 

Més informació a la nota de premsa en PDF.

Notícies relacionades