Tornar Tornar

Chaplin en imatges

Granada, 21 Desembre 2009

Barret fort, un bigoti molt particular, una americana massa estreta, uns pantalons massa grans, sabatots atrotinats i un bastó flexible. No calen més paraules: es tracta de Charlot. Però, com es va crear el personatge? Per què va ser, i és encara avui, tan atractiu? De quina manera Chaplin va ser capaç de transformar una estrella del cinema de garrotades i bullangues en una icona universal, un emblema de la condició humana en una època de grans transformacions tècniques, de canvis socials i d’inestabilitat política?

La importància de Charles Chaplin en la història del cinema del segle XX no s’esgota amb el seu personatge, Charlot, i la seva contribució al cinema. Actor virtuós de la pantomima, director de pel·lícules universalment conegudes com The Gold Rush (La quimera de l’or), Modern Times (Temps moderns) i The Great Dictator (El gran dictador), i compositor de la música dels seus films, Charles Spencer Chaplin (1889-1977) es va convertir en un símbol de l’avantguarda artística, va incorporar a les seves creacions els temes socials i va tenir un paper destacat en la vida pública, per la seva presa de posició inconformista i per la persecució de la qual va ser objecte als Estats Units durant els anys de la guerra freda. Darrere l’enorme popularitat de Chaplin s’amaga un talent artístic extraordinari, una gran facilitat de comunicació i la capacitat de modelar el seu personatge públic d’acord amb els mitjans audiovisuals: el cinema, la fotografia i el periodisme il·lustrat.

Després del seu pas per CaixaForum Barcelona i CaixaForum Madrid, l’Obra Social ”la Caixa” inaugura ara a Granada Chaplin en imatges, la primera gran exposició dedicada a Espanya a la figura de Chaplin i el seu personatge, Charlot, a partir dels arxius familiars. Mitjançant la combinació de 100 fotografies d’estudi i fragments de pel·lícules, s’ofereix una visió global de l’artista i la seva trajectòria. A través d’obres d’altres autors, es mostra també com alguns creadors de les avantguardes es van apropiar la imatge de Charlot.

L’exposició Chaplin en imatges, comissariada per Sam Stourdzé, es podrà visitar al Centro Cultural Gran Capitán de l’Ajuntament de Granada (c/ Gran Capitán, 24), del 21 de desembre de 2009 al 27 de gener de 2010.


Més informació a la nota de premsa en PDF.

Notícies relacionades