Tornar Tornar

FotoPres ”la Caixa” 09. CaixaForum Madrid

Madrid, 24 Març 2010

”la Caixa” va instituir FotoPres el 1982 amb l’objectiu de reconèixer el treball dels fotoperiodistes. Al llarg d’aquests 27 anys, aquest certamen biennal s’ha fet ressò dels canvis que s’han produït en la fotografia com a mitjà artístic i de sensibilització davant de les situacions de conflicte. Ara, CaixaForum Madrid acull una exposició amb 135 fotografies pertanyents als treballs que s’han reconegut en la 19ena edició i que tenen com a nexe comú la reflexió entorn les condicions de vida de països amb situacions de conflicte.

L’Obra Social ”la Caixa” va atorgar el primer premi FotoPres ”la Caixa” 09 al treball Violència de gènere a Pakistan, d’Emilio Morenatti (Jerez de la Frontera, 1969), una sèrie de retrats que el fotògraf va realitzar al desembre del 2008 a dones pakistaneses que havien sofert atacs amb àcid i que mostraven les seqüeles a les seves cares. L’exposició inclou també els treballs Violència postelectoral a Kenya, de Walter Astrada (Buenos Aires, 1974), i Líban, entre mar i foc, d’Alfonso Moral (Valladolid, 1977), segon i tercer premi respectivament. La mostra que comença demà a CaixaForum Madrid presenta els projectes documentals dels sis fotògrafs que van obtenir una beca: Lurdes R. Basolí, Fosi Vegue, Marta Ramoneda, Aleix Plademunt, Mikel Aristregi i Jo Expósito.

L’exposició es completa amb Fotohistorias, l’exhibició de les fotografies seleccionades en el projecte educatiu que s’ha realitzat de forma paral·lela al certamen i en el qual han participat estudiants de 14 centres d’ESO i de Batxillerat de Madrid i Barcelona. Així mateix, es projectarà el documental Al otro lado de la cámara on es mostren les nou mirades sobre la fotografia documental a càrrec dels fotògrafs premiats i becats.

L’exposició FotoPres ”la Caixa” 09 es podrà visitar a CaixaForum Madrid (Passeig del Prado, 36) del 25 de març al 22 d’agost de 2010.


Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades

CaixaForum Madrid se cita amb els grans espies del cinema

El centre cultural de la Fundació ”la Caixa” acull l’exposició Top Secret. Cinema i espionatge, en una nova col·laboració amb la Cinémathèque Française que explora la història inèdita dels vincles entre els oficis d’actors i espies, i entre la ficció i els fets històrics.

CaixaForum Madrid se cita amb els grans espies del cinema