Tornar Tornar

Dalí, Lorca y la Residencia de Estudiantes a Madrid

Madrid, 22 Setembre 2010

De la inspiració a la indiferència. De quina manera la trobada entre Salvador Dalí (1904-1989) i Federico García Lorca (1898-1936) va influir en les obres respectives? La nova exposició de CaixaForum Madrid proposa una mirada inèdita sobre la controvertida relació entre el poeta i dramaturg granadí i l’artista català en el context de la Residencia de Estudiantes de Madrid, centre neuràlgic de la cultura espanyola durant el primer terç del segle XX i on tots dos es van conèixer el 1922, en plena gestació de la seva eclosió artística. L’objectiu de la mostra és reconstruir la vinculació intel?lectual que es va establir entre aquests dos genis en el marc internacional de les avantguardes que tots dos van prendre com a horitzó cultural. Així, el cubisme, el futurisme, el purisme, l’objectivitat i el surrealisme es reflecteixen en un recorregut que subratlla les tres etapes que caracteritzen els canvis de referents intel?lectuals i artístics entre Dalí i Lorca, i que coincideixen amb l’evolució de la seva amistat al llarg dels vuit anys que van compartir. Tot plegat, a través de material documental que testimonia la seva relació i el diàleg artístic, al costat de les obres més significatives dels dos creadors i una selecció de peces d’altres artistes, entre els quals hi ha Picasso, Derain, Cézanne, Le Corbusier, De Chirico, Miró i Ernst, cosa que converteix aquesta exposició en un esdeveniment únic.

L’exposició Dalí, Lorca i la Residencia de Estudiantes, coorganitzada per l’Obra Social ”la Caixa” i la Societat Estatal de Commemoracions Culturals (SECC), amb la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí, la Fundació Federico García Lorca i la Residencia de Estudiantes, està comissariada per Juan José Lahuerta. Es podrà visitar a CaixaForum Madrid del 23 de setembre de 2010 al 6 de febrer de 2011. Més endavant viatjarà al Centro Federico García Lorca de Granada a la primavera del 2011.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades