Tornar Tornar

Enllaços recomanats

CosmoCaixa Madrid

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Imaginary. Una mirada matemática. CosmoCaixa Madrid

Madrid, 19 Gener 2011

Difícils, incomprensibles, avorrides… Curs rere curs, aquests són alguns dels adjectius que més utilitzen els estudiants quan els pregunten per les matemàtiques. Però la veritat és que es tracta d’una disciplina essencial per entendre la complexitat del món on vivim. Ja al segle XVIII, els matemàtics Fermat i Descartes van codificar i classificar formes d’una manera universal. Mitjançant un sistema de coordenades (x, i, z) que permet orientar-se en l’espai descrivint relacions geomètriques, podem representar figures (geometria) amb equacions (àlgebra), de manera comprensible. I és que de la convergència entre àlgebra i geometria sorgeix una equació que es pot dibuixar en l’espai. Les dotze figures en 3D que constitueixen l’exposició Imaginary. Una mirada matemàtica, organitzada per l’Obra Social ”la Caixa”, en són un exemple.

La mostra convida a descobrir no només la bellesa d’aquestes formes, sinó allò que les fa possibles; saber què tenen en comú un croissant, una llimona i una baldufa, o entendre per què un àrbitre mai no se situaria al centre del camp davant d’un possible clam del públic. Però perquè no tot quedi en teoria, Imaginary convida els visitants a crear fàcilment formes boniques i harmonioses fent servir la pissarra digital i el programa Surfer. I no solament a CosmoCaixa: per poder continuar practicant, Imaginary ofereix la possibilitat de descarregar-se aquest programa, capaç de fer realitat qualsevol equació fruit de la imaginació i aconseguir que les matemàtiques deixin de ser un os. Acosta’t a CosmoCaixa i deixa’t seduir per la bellesa que amaguen les equacions, les seves simetries i les seves singularitats.

La mostra Imaginary. Una mirada matemàtica és una adaptació de l’exposició Imaginary de l’Institut d’Investigació Matemàtica d’Oberwolfach (Alemanya), produïda per la Real Sociedad Matemática Española. La direcció de continguts ha estat a càrrec de Maria Alberich i Sebastià Xambó, professors de la Universitat Politècnica de Catalunya i membres de la Real Sociedad Matemática Española.

Imaginary es podrà veure a CosmoCaixa (Pintor Velázquez, s/n, Alcobendas) del 21 de gener al 6 de juny de 2011.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades