Tornar Tornar

La febre d'or. Escenes de la nova burgesia. CaixaForum Girona

Girona, 4 Maig 2011

«De la replena caixa del banquer es desprenia, sens dubte, una polsina d’or que es ficava dins el pis, dins dels esperits i ho daurava tot: pensaments, records, desigs.» En la seva obra La febre d’or, Narcís Oller (Valls, 1846 – Barcelona, 1930) va radiografiar l’ascens econòmic i social de la nova burgesia industrial i financera catalana. Amb aquesta novel·la com a eix vertebrador, l’Obra Social ”la Caixa” presenta l’exposició inaugural de CaixaForum Girona, que vol il·lustrar els canvis culturals que s’experimentaren des del darrer terç del segle XIX fins a principis del XX, i que palesa l’opulència exquisida que tant va agradar a la nova elit.

Les obres seleccionades per a aquesta mostra inèdita comprenen una vintena d’artistes situats entre el realisme i el Modernisme ?Masriera, Casas, Miralles, Ribera, Mestres i Cusachs, entre molts d’altres? i procedeixen tant de col·leccions privades com d’alguns dels grans museus públics de tot l’Estat.

La febre d’or. Escenes de la nova burgesia inclou més de setanta peces i està dividida en dos grans àmbits que segueixen el fil argumental de la novel·la d’Oller. A «La pujada», el visitant podrà recórrer els costums de la nova classe social, que es feia pintar pels artistes més destacats de l’època, com a mitjà per refermar el seu èxit social. Les obres incloses en el segon àmbit, «L’estimbada», il·lustren ?seguint les tesis moralistes que Oller planteja a la novel·la? les contradiccions en què cauen els membres d’aquesta nova burgesia arran d’aquest fort enriquiment.

L’exposició La febre d’or. Escenes de la nova burgesia, comissariada per Miquel-Àngel Codes Luna, es podrà veure a CaixaForum Girona (c/ dels Ciutadans, 19) del 6 de maig al 15 d’agost de 2011. Posteriorment viatjarà a CaixaForum Tarragona, on es podrà visitar a partir del mes de setembre.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades