Tornar Tornar

Retrats de la Belle Époque. CaixaForum Barcelona

Barcelona, 19 Juliol 2011

Durant les últimes dècades del segle XIX i les primeres del XX va tenir lloc en la història de la pintura europea un canvi ampli i profund que va alterar tant les convencions estilístiques de l’art de pintar com el marc de les relacions que vinculen el pintor amb el seu públic i el seu mercat. El retrat és el gènere que va reflectir aquests canvis d’una manera més exemplar. Al mateix temps que la tradició acadèmica començava a decaure, l’expansió econòmica sostinguda i els nous marcs de convivència que oferia el creixement de les grans ciutats van afavorir l’aparició d’una nova demanda social en aquest gènere. El fenomen es va difondre ràpidament per tot el continent europeu, de manera que va impulsar noves convencions estètiques d’abast internacional que van donar al retrat una fesomia artística singular i fàcilment recognoscible.

L’exposició Retrats de la Belle Époque convida els visitants a fer un recorregut per aquest gènere, que, a més de ser un dels més rellevants de l’època, ofereix claus iconogràfiques i psicològiques que permetran als visitants bastir ponts entre la història de la pintura i la història cultural i social del final del segle XIX i començament del XX. I ho fa a través de setanta-sis obres d’artistes com ara Giovanni Boldini, Oskar Kokoschka, Edvard Munch, John Singer Sargent, Egon Schiele, Joaquín Sorolla i Henri de Toulouse-Lautrec, cedides per una trentena de museus i institucions de dotze països diferents.

Retrats de la Belle Époque, coorganitzada entre el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Obra Social ”la Caixa”, i comissariada per Tomàs Llorens i Boye Llorens, es podrà visitar a CaixaForum Barcelona del 20 de juliol al 9 d’octubre de 2011, després que s’hagi exposat al Centre del Carme de València. Barcelona serà el darrer lloc on es podrà veure la mostra.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades