Tornar Tornar

La febre d'or. Escenes de la nova burgesia. CaixaForum Tarragona

Tarragona, 14 Setembre 2011

«De la replena caixa del banquer es desprenia, sens dubte, una polsina d’or que es ficava dins el pis, dins dels esperits i ho daurava tot: pensaments, records, desigs.» En la seva obra La febre d’or, Narcís Oller (Valls, 1846 – Barcelona, 1930) va radiografiar l’ascens econòmic i social de la nova burgesia industrial i financera catalana. Amb aquesta novel·la com a eix vertebrador, l’Obra Social ”la Caixa” presenta aquesta exposició que vol il·lustrar els canvis culturals que s’experimentaren des del darrer terç del segle XIX fins a principis del XX, i que palesa l’opulència exquisida que tant va agradar a la nova elit.

Les obres seleccionades per a aquesta mostra comprenen una vintena d’artistes situats entre el realisme, el Noucentisme i el Modernisme ?Masriera, Casas, Miralles, Ribera, Mestres i Cusachs, entre molts d’altres? i procedeixen tant de col·leccions privades com d’alguns dels grans museus de tot l’Estat. La febre d’or. Escenes de la nova burgesia inclou més de setanta peces i està dividida en dos grans àmbits que segueixen el fil argumental de la novel·la d’Oller. A «La pujada», el visitant podrà recórrer els costums de la nova classe social, que es feia pintar pels artistes més destacats de l’època, com a mitjà per refermar el seu èxit social. Les obres incloses en el segon àmbit, «L’estimbada», il·lustren ?seguint les tesis moralistes que Oller planteja a la novel·la? les contradiccions en què cauen els membres d’aquesta nova burgesia arran d’aquest fort enriquiment.

L’exposició La febre d’or. Escenes de la nova burgesia, comissariada per Miquel-Àngel Codes Luna, es podrà veure a CaixaForum Tarragona (Cristòfor Colom, 2) del 15 de setembre al 20 de novembre de 2011.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades