Tornar Tornar

L’Obra Social ”la Caixa” i l’IC3 instal·laran al Delta de l’Ebre una de les estacions més avançades d’Europa per mesurar l’impacte del canvi climàtic

Tarragona, 16 Setembre 2011

El Delta de l’Ebre acollirà una de les vuit estacions escollides de la xarxa de mostreig ClimaDat (LTCRS – Long Term Climatic Research Sites) situades en diversos sistemes naturals i esdevindrà una estació d’observació en temps real del clima, del canvi climàtic i del seu impacte. L’estructura i la densitat de la xarxa d’observació permetran analitzar l’impacte a nivell local, regional i global.

 

Amb una extensió de 320 km2, el Delta de l’Ebre té un clima típic mediterrani, amb una gran influència antròpica a causa dels seus grans camps d’arrossars, en relació amb l’intercanvi (font o embornal) de gasos d’efecte hivernacle. Aquest és un dels motius pels quals s’ha escollit l’Estació Biològica del Canal Vell dins del Parc Natural per ubicar-hi una de les estacions d’observació. A més, un altre aspecte que el fa especial és la distribució del patró de pluges i vents amb relació a la geografia costanera, que es pot veure influïda en diversa forma segons el grau d’inundació dels arrossars, cosa que alhora afecta l’emissió de gasos.

 

El Delta de l’Ebre és el site escollit per iniciar la fase de construcció i instal·lació del projecte ClimaDat, i per aquest motiu és el primer que es preveu inaugurar.

ClimaDat és fruit de l’acord de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i la Fundació Institut Català de Ciències del Clima (IC3) i té com a objectius observar i investigar els possibles impactes del canvi climàtic, com també obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d’efecte hivernacle a escala regional, que s’integraran en bases de dades de referència a escala internacional.

 

Aquest projecte, impulsat per l’Obra Social ”la Caixa” durant cinc anys, al qual el primer any destina 2 milions d’euros, es desenvoluparà en diverses fases: la construcció de les estacions d’investigació; l’establiment de centres de control i difusió a CosmoCaixa Barcelona i Madrid; el calibratge, el manteniment i la resolució d’incidències en els punts d’observació; l’obtenció, l’elaboració i la distribució de dades; i la realització d’activitats educatives i divulgatives a l’entorn del projecte.

 

L’Obra Social ”la Caixa”, amb aquesta iniciativa, reitera de nou el seu compromís amb el medi ambient, la societat i les generacions futures. El coneixement del clima és una eina de gran importància per poder aplicar iniciatives que millorin la salut del planeta, com també per dissenyar les estratègies de mitigació i adaptació adequades davant el canvi climàtic.

 

Més informació a la nota de premsa

 

Notícies relacionades