Tornar Tornar

Ibers. La nostra civilització abans de Roma. Salamanca

Salamanca, 24 Gener 2012

Dues grans torres que simulen l’entrada a un antic poble ibèric flanquegen l’inici de l’exposició, on s’hi troba la reproducció a mida real de la Gran Dama Oferente del Cerro de los Santos (Albacete). El descobriment d’aquesta escultura, juntament amb el de la Dama d’Elx el 1897, va desvetllar a tot Europa l’interès per la cultura ibèrica.

La història dels ibers es va iniciar a final del segle VI aC amb l’aparició d’una aristocràcia de prínceps guerrers que va construir ciutats i santuaris, va impulsar el comerç i l’escriptura, i va generar formes artístiques pròpies. Aquesta cultura va finalitzar el segle I aC quan va ser absorbida pel poder polític i cultural de Roma.

Reproduccions científiques d’obres d’art, maquetes, projeccions audiovisuals, fotografies i gravats són alguns dels elements que presenta aquesta exposició sobre la vida quotidiana en un poblat ibèric, les seves relacions amb fenicis i grecs, la importància de l’agricultura i el comerç o els misteris que envolten la desaparició de la llengua ibèrica.

L’Obra Social ”la Caixa” va organitzar, el 1997, la mostra Els ibers, prínceps d’Occident, que va presentar per primera vegada una visió de conjunt de la cultura ibèrica entesa com una de les civilitzacions més rellevants del Mediterrani antic. Ibers. La nostra civilització abans de Roma neix com una conseqüència d’aquell projecte amb la voluntat de mostrar una visió actualitzada del món ibèric.

La mostra Ibers. La nostra civilització abans de Roma, comissariada per l’arqueòleg Lluís Batista i organitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de Salamanca, es podrà visitar del 24 de gener al 25 de febrer de 2012 en una carpa instal·lada a la Plaza de la Concordia.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades