Tornar Tornar

L’estat d’ànim dels pacients terminals millora gairebé en el 20 % després de l’atenció psicosocial de professionals

Madrid, 27 Juny 2012

Un 75 % de la població mor a Espanya a causa de malalties cròniques evolutives, i prop d’un 1,2 % pateix malalties o condicions cròniques avançades que requereixen algun tipus de mesura de suport.

Al final de la vida, una majoria significativa de pacients amb malalties avançades que reben atenció psicosocial experimenten una millora de l’estat d’ànim i dels seus símptomes psicològics, una millor adaptació a la malaltia, i una sensació de pau i reconciliació.

L’estudi promogut per l’Obra Social ”la Caixa”, realitzat també a familiars, reflecteix que aquests experimenten elevats índexs de satisfacció, que repercuteixen en el benestar dels malalts.

Una enquesta a responsables de gestió i planificació i experts nacionals i internacionals evidencia que el programa aporta valor afegit al sistema de salut, mitjançant l’aprofundiment d’un model d’atenció integral i un model d’organització adaptat a diferents escenaris de recursos.

En el 81,3 % dels casos atesos, la causa principal de l’estada del pacient a cures pal·liatives és d’origen oncològic, amb el càncer de pulmó, el càncer colorectal i el de mama com els més freqüents. Actualment, es desenvolupen programes d’atenció a altres col·lectius de persones amb malalties cròniques avançades.

En el 50 % dels casos, el pacient tipus de cures pal·liatives que rep atenció psicosocial és una persona amb càncer avançat, d’entre 69 i 79 anys, que és cuidat per la parella (46,3 %) o pel fill/a (37,8 %).

El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l’Obra Social ”la Caixa” ha atès 30.926 pacients i 48.420 familiars a tot Espanya des que es va posar en marxa el projecte a finals del 2008.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

 

Més informació Informe Impacte Programa Atenció Integral Malalts Avançats (castellà)  en PDF

Notícies relacionades