Tornar Tornar

Cartografies contemporànies. Dibuixant el pensament. CaixaForum Barcelona

Barcelona, 24 Juliol 2012

L’ésser humà cartografia el món en un intent de copsar la realitat en què viu. Des de sempre, els mapes han representat, traduït i codificat tot tipus de territoris físics, mentals i emocionals. La representació del món ha evolucionat en els darrers segles i, ara, amb la globalització i Internet, s’han transformat definitivament els conceptes tradicionals de temps i espai, així com els mètodes de representació del món i el coneixement. Amb aquest canvi de paradigma, els artistes contemporanis es qüestionen els sistemes de representació i ofereixen noves fórmules per classificar la realitat.

Cartografies contemporànies. Dibuixant el pensament proposa un mapa de les cartografies elaborades per artistes dels segles XX i XXI, amb l’objectiu últim de convidar el visitant a interrogar-se sobre els sistemes de representació que fem servir i les nocions que hi són subjacents.

L’exposició, organitzada i produïda per l’Obra Social ”la Caixa”, està constituïda per més de 140 obres de formats molt diversos – des de mapes i dibuixos fins a videoinstal·lacions i art digital – , procedents dels principals museus d’art contemporani, en què conviuen noms essencials com Salvador Dalí, Paul Klee, Marcel Duchamp, Yves Klein, Gordon Matta-Clark, Richard Hamilton, Mona Hatoum o Richard Long; una àmplia representació d’artistes actuals que han subvertit el llenguatge cartogràfic, com Art & Language, Artur Barrio, Carolee Schneemann, Ana Mendieta, Erick Beltrán, On Kawara, Alighiero Boetti, Thomas Hirschhorn o Francis Alÿs; al costat de documents reveladors de figures d’altres camps com Santiago Ramón y Cajal, Lewis Carroll o Carl Gustav Jung.

Cartografies contemporànies. Dibuixant el pensament. Organització i producció: Obra Social ”la Caixa”. Dates: del 25 de juliol al 28 d’octubre de 2012. Lloc: CaixaForum Barcelona (av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8). Comissariat: Helena Tatay.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades