Tornar Tornar

Torres i gratacels. De Babel a Dubai . CaixaForum Madrid

Madrid, 9 Octubre 2012

Conquerir el cel, construir en altura, és una antiga aspiració de la humanitat. La idea d’erigir edificacions visibles a gran distància, que esdevinguin símbols de prosperitat, progrés, desenvolupament i poder, és implícita en la mateixa idea d’arquitectura. Torres i gratacels. De Babel a Dubai evoca aquesta fascinació natural que inspiren els edificis molt alts i fa un recorregut per l’afany de la humanitat de construir cada vegada més amunt.

Partint del mite de la torre de Babel -història bíblica que ha seduït artistes de tots els temps i que representa la pèrdua de l’escala humana, la utopia fallida, la desmesura-, l’exposició ens apropa al món dels gratacels des de perspectives molt diverses: la història i el mite, l’enginyeria i els reptes constructius, la integració en el paisatge, la sostenibilitat i els reptes del futur. Aquesta aproximació inèdita al món de les torres i els gratacels a partir de 200 obres, entre maquetes, fotografies, entrevistes filmades, gravats, pintures, dibuixos i projeccions arriba a CaixaForum Madrid després del seu pas per Barcelona.

La mostra repassa aquesta propensió humana a afrontar reptes impossibles i vèncer les traves materials des de la antiguitat -amb les primeres construccions elevades de caràcter religiós- fins a l’actualitat. Posa l’accent en el triomf de l’escena nord-americana a partir de la segona meitat del segle XIX i destaca la difusió planetària dels gratacels a partir de la dècada dels setanta del segle passat, que ha provocat que avui dues terceres parts dels gratacels més alts del planeta siguin a l’Extrem Orient i a l’Orient Mitjà. Una història apassionant i viva que ens convida a tocar el cel des de la torre de Babel fins a la Burj Khalifa de Dubai, que amb 828 metres té avui el títol de gratacel més alt del món.

Torres i gratacels. De Babel a Dubai. Dates: del 10 d’octubre de 2012 al 5 de gener de 2013. Lloc: CaixaForum Madrid (Paseo del Prado, 36). Organització i producció: Obra Social ”la Caixa”. Comissariat: Robert Dulau, conservador en cap de Patrimoni a França, i Pascal Mory, arquitecte i professor d’arquitectura.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades