Tornar Tornar

Abans del diluvi. Mesopotàmia, 3500-2100 a.C.. Caixaforum Barcelona

Barcelona, 29 Novembre 2012

Faltaven encara 2.500 anys perquè s’erigissin els primers dòlmens i menhirs a Europa, i Egipte encara no era un estat unificat governat per un faraó, però, en el que avui és el sud d’Iraq, un poblat es va convertir en una gran ciutat de 40.000 habitants. Va ser probablement la primera de la història. La primera gran arquitectura monumental, la primera planificació territorial, la primera escriptura de la història i la primera comptabilitat es van originar a Uruk cap al 3500 aC.

L’exposició que presenta l’Obra Social ”la Caixa” a CaixaForum Barcelona, Abans del Diluvi. Mesopotàmia, 3500-2100 aC, reuneix per primera vegada un conjunt únic de 400 peces procedents de trenta-dos museus i col·leccionistes de tot el món, relacionades amb els diversos aspectes de la cultura que es va desenvolupar a les planúries al·luvials del Tigris i l’Eufrates en els mil·lennis IV i III aC. A partir d’obres d’art i artesania, joies i objectes rituals, textos i símbols, la mostra presenta les investigacions més recents a l’entorn d’aquest període i s’interroga sobre la interpretació que n’han fet els historiadors i els arqueòlegs de diferents èpoques.

La mostra, comissariada per Pedro Azara i amb la participació d’un comitè científic internacional, es completa amb documentació, entrevistes filmades i reconstruccions en 3D, i també amb obres d’artistes contemporanis, fotografies i filmacions que són testimoni de la fascinació del viatge a les fonts de la cultura, o del que en queda.

Abans del Diluvi. Mesopotàmia, 3500-2100 aC. Dates: del 30 de novembre de 2012 al 24 de febrer de 2013. Lloc: CaixaForum Barcelona (av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8). Organització i producció: Obra Social ”la Caixa”. Comissariat: Pedro Azara, arquitecte i professor titular d’estètica a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades