Tornar Tornar

L'Obra Social ”la Caixa”, l'IC3 i la Fundació Patrimoni Natural de Castella i Lleó inauguren a la serra de Gredos una de les estacions més avançades a escala mundial per mesurar el canvi climàtic

Àvila, 22 Març 2013

 L’Obra Social ”la Caixa”, l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3) i la Fundació del Patrimoni Natural de Castella i Lleó inauguren al Parc Regional Serra de Gredos una de les vuit estacions de la xarxa de mesurament ClimaDat (LTCRS, Long Term Climatic Research Sites) situades en diferents sistemes naturals d’Espanya i destinades a l’observació en temps real del clima, el canvi climàtic i el seu impacte. L’estructura i la densitat de la xarxa de mesurament ClimaDat permetran analitzar aquest impacte a escala local, regional i global.

ClimaDat obté dades que ajuden a comprendre com aquest territori, integrat en la resta d’estacions de mesurament del projecte, és influït i influeix en el sistema climàtic on vivim.

El Parc Regional Serra de Gredos, una cadena muntanyenca en la qual conflueixen diferents fenòmens meteorològics procedents sobretot de l’oceà Atlàntic, presenta una gran variabilitat deguda a les precipitacions que reben les seves diverses cares. Aquesta variabilitat, produïda tant en el temps com en l’espai, es reflecteix clarament en el creixement desigual de la vegetació. En aquest territori, que actua com a sensor enfront del canvi climàtic, ClimaDat hi estudia com afecta aquest canvi al funcionament dels ecosistemes i a l’activitat humana, els quals ja estan per ells mateixos sotmesos a una gran variabilitat climàtica.

A la serra de Gredos i a la vall d’Iruelas, ClimaDat hi instal·larà instrumental científic d’última generació i d’alta precisió per estudiar aquesta variabilitat. Es mesurarà contínuament l’emissió i la captació de gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni i metà), amb relació als principals paràmetres meteorològics; per aquest motiu, s’instal·laran anemòmetres 2D de mesurament de la velocitat i la direcció del vent, i sensors de temperatura i humitat ambiental, sensors baromètrics i mesuradors de precipitació. També es mesurarà contínuament la concentració de radó atmosfèric, un gas traçador de les zones d’origen dels intercanvis de gasos entre les masses d’aire i el sòl.

ClimaDat és fruit de l’acord de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i l’IC3, i té com a objectius observar i investigar el clima i els possibles impactes del canvi climàtic, així com obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d’efecte hivernacle a escala regional, que s’integrarà a les bases de dades de referència en l’àmbit internacional. Per a la instal·lació de l’estació d’observació al Parc Regional Serra de Gredos i a la Reserva Natural de la Vall d’Iruelas, l’Obra Social ”la Caixa” i el IC3 han signat un acord de col·laboració amb la Fundació del Patrimoni Natural de Castella i Lleó.

 

Difusió a Twitter: #ClimaDat

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

 

Notícies relacionades