Tornar Tornar

Epidèmia! Com les malalties han modelat la història de la humanitat CosmoCaixa Madrid

Madrid, 4 Abril 2013

Vivim envoltats de microbis, però molts els necessitem per sobreviure, i només una petita part d’aquests ens provoquen problemes de salut. Virus, bacteris i protozous són els organismes més abundants del planeta, ja que superen vint-i-cinc vegades la biomassa de tots els animals. Poden aparèixer sobtadament o a poc a poc en llocs concrets i, en alguns casos, es propaguen per tot el món.

De vegades, les condicions ambientals i la mobilitat creixent de les persones poden afavorir la propagació i la multiplicació dels microbis i, amb això, el risc d’epidèmies.

Amb l’objectiu de fer conèixer la importància que tenen aquests organismes invisibles, els microorganismes, que assetgen la humanitat des del seu origen, l’Obra Social ”la Caixa” ha organitzat l’exposició Epidèmia!, que explica quin és l’agent que causa les diferents malalties i el seu cicle biològic, i com les malalties han modelat la història de l’ésser humà.

La història de les epidèmies és paral?lela a la nostra existència, i en ple segle XXI continuem sent vulnerables als virus, bacteris i altres microorganismes patògens. Per culpa seva, 14 milions de persones moren cada any arreu del món.

Les peces que constitueixen la mostra van des de documents històrics, com ara gravats d’època i curiosos objectes que s’utilitzaven per curar malalties, fins a una bàscula que indica quina part del nostre pes correspon als bacteris o un mòdul on veiem el creixement de les colònies de bacteris d’espècies habituals a la boca.

Els diferents apartats de l’exposició expliquen com adquirim les malalties infeccioses i quina importància tenen la higiene i la vacunació en la lluita contra les epidèmies. Epidèmia! convida els visitants a reflexionar sobre com la humanitat i la nostra forma de vida han propiciat la propagació dels agents que causen malalties com la pesta, la sida, la malària i la grip, per exemple, i com han afectat les nostres poblacions.

Epidèmia!, exposició que ha comptat amb l’assessorament científic de Pedro Alonso, director de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGLOBAL), impulsat per l’Obra Social ”la Caixa”, es podrà veure a CosmoCaixa Madrid del 4 d’abril al 31 d’agost de 2013.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades