Tornar Tornar

L'Obra Social ”la Caixa”, l'IC3 i la Xunta de Galícia inauguren a Xurés una de les estacions més avançades a escala mundial per mesurar el canvi climàtic

Orense, 21 Maig 2013

Avui s’inaugura al Parc Natural Baixa Limia – Serra do Xurés una de les vuit estacions de la xarxa de mesurament ClimaDat (LTCRS, Long Term Climatic Research Sites) situades en diferents sistemes naturals del territori espanyol, la qual es converteix en una estació combinada d’observació en temps real del clima, el canvi climàtic i el seu impacte, juntament amb el Parc Natural O Invernadeiro. L’estructura i la densitat de la xarxa de mesurament ClimaDat permetran analitzar aquest impacte a escala local, regional i global.

ClimaDat obté dades que ajuden a comprendre com aquest territori, integrat en la resta d’estacions de mesurament del projecte, és influïda -i alhora hi influeix- pel sistema climàtic en què vivim.

Xurés i O Invernadeiro presenten un mosaic de vegetació molt dominat per aspectes antropogènics. L’ús de la terra per a ramaderia i cultius, l’aprofitament de l’aigua i els freqüents incendis forestals han provocat un canvi brusc en aquest mosaic. En aquests parcs no observem la vegetació esperada, sinó zones amb vegetació de transició després dels incendis (ginestars, bruguerars i balegars), com també zones repoblades amb pins. En canvi, a les zones amb menys afectació antropogènica, hi podem trobar roures i grèvols, com a la reserva integral d’O Invernadeiro. Aquesta reserva ha estat protegida històricament de l’ús antropogènic, per la qual cosa hi trobem la vegetació que presentaria la totalitat del parc si no hagués estat explotat per l’ésser humà. Totes aquestes particularitats converteixen aquests pacs en uns veritables sensors del canvi climàtic.

ClimaDat és fruit de l’acord de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3), i té com a objectius observar i investigar el clima i els possibles impactes del canvi climàtic, i també obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d’efecte hivernacle en l’àmbit regional que s’integrarà a les bases de dades de referència en l’àmbit internacional. Per a la instal·lació de l’estació d’observació als parcs naturals Baixa Limia – Serra do Xurés i O Invernadeiro, l’Obra Social ”la Caixa” i l’IC3 han signat un acord de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, Territoris i Infraestructures de la Xunta de Galícia.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

 

Notícies relacionades