Tornar Tornar

L'Obra Social ”la Caixa”, l'IC3 i la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia inauguren a la serra de Grazalema una de les estacions més avançades a escala mundial per mesurar el canvi climàtic

Cadis, 24 Maig 2013

Avui s’inaugura al Parc Natural Sierra de Grazalema una de les vuit estacions de la xarxa de mesurament ClimaDat (LTCRS, Long Term Climatic Research Sites) situades en diferents sistemes naturals del territori espanyol, la qual es converteix en una estació combinada d’observació en temps real del clima, el canvi climàtic i el seu impacte. L’estructura i la densitat de la xarxa de mesurament ClimaDat permetran analitzar aquest impacte a escala local, regional i global.

ClimaDat obté dades que ajuden a comprendre com aquest territori, integrat en la resta d’estacions de mesurament del projecte, és influïda -i alhora hi influeix- pel sistema climàtic en què vivim.

La serra de Grazalema es caracteritza per una pluviositat molt alta i variable, una intensa radiació solar canviant en funció de l’orientació de les valls i una geologia càrstica per on s’infiltra l’aigua de pluja. Tots aquests condicionants componen un conjunt d’ecosistemes singulars molt sensibles a les variacions climàtiques, units per una alta tenacitat per a la supervivència. ClimaDat estudia la variabilitat en la distribució de pluges, temperatures i radiació al llarg de la serra, i a més observa les influències geològiques, metabòliques i humanes en els gasos d’efecte hivernacle.

ClimaDat és fruit de l’acord de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3), i té com a objectius observar i investigar el clima i els possibles impactes del canvi climàtic, i també obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d’efecte hivernacle en l’àmbit regional que s’integrarà a les bases de dades de referència en l’àmbit internacional. Per a la instal·lació de l’estació d’observació al Parc Natural Sierra de Grazalema, l’Obra Social ”la Caixa” i l’IC3 han signat un acord de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

 

Notícies relacionades