Tornar Tornar

L'Obra Social ”la Caixa”, l'IC3 i la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d'Andalusia inauguren a Tarifa una de les estacions més avançades a escala mundial per mesurar el canvi climàtic

Cadis, 4 Juny 2013

Avui s’inaugura al Parc Natural de l’Estret una de les vuit estacions de la xarxa de mesurament ClimaDat (LTCRS, Long Term Climatic Research Sites) situades a diferents sistemes naturals del territori espanyol, que es converteix en una estació combinada d’observació en temps real del clima, el canvi climàtic i el seu impacte. L’estructura i la densitat de la xarxa de mesurament ClimaDat permetran analitzar aquest impacte a escala local, regional i global.

ClimaDat obté dades que ajuden a comprendre com aquest territori, integrat en la resta d’estacions de mesurament del projecte, és influït  pel sistema climàtic en què vivim i, alhora, hi influeix.

L’estret de Gibraltar és un enclavament únic de gran importància climàtica en què circulen i es barregen parcialment les aigües mediterrànies amb les atlàntiques. Les aigües atlàntiques entren dins la conca mediterrània, mentre que les aigües mediterrànies, més salades i denses, surten en profunditat cap a l’Atlàntic. Aquests condicionants componen un conjunt d’ecosistemes singulars en un entorn atmosfèricament complex. ClimaDat mesurarà sense interrupció gasos d’efecte hivernacle (diòxid de carboni i metà), com també un conjunt de paràmetres meteorològics i la seva variabilitat al llarg de l’Estret.

ClimaDat és fruit de l’acord de col·laboració entre l’Obra Social ”la Caixa” i l’Institut Català de Ciències del Clima (IC3), i té com a objectius observar i investigar el clima i els possibles impactes del canvi climàtic, així com obtenir les dades necessàries per fer un balanç de gasos d’efecte hivernacle a escala regional que s’integrarà en les bases de dades de referència en l’àmbit internacional. Per dur a terme la instal·lació de l’estació d’observació al Parc Natural de l’Estret, l’Obra Social ”la Caixa” i l’IC3 han signat un acord de col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

 

Notícies relacionades