Tornar Tornar

L’Obra Social “la Caixa” presenta l’exposició Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist, a CosmoCaixa

Barcelona, 10 Desembre 2013

Mediterrani significa «mar enmig de terres», és a dir, un espai de connexió entre països, continents i cultures humanes diverses. És el segon mar interior més gran del món, de costes densament poblades. Per la seva grandària i per la seva capacitat limitada de renovació, mostra una de les taxes de contaminació i de perill d’extinció d’espècies més elevades del planeta.

La sostenibilitat del Mare Nostrum és, sens dubte, un dels reptes de futur més importants per als quals la ciència està aconseguint respostes, però necessita la conscienciació i la implicació de tothom per conservar-lo.

Mediterrani, organitzada per l’Obra Social ”la Caixa”, ofereix una visió d’aquest mar des dels seus orígens, descobreix les seves particularitats biològiques i geològiques, i mostra alguns dels programes actuals d’investigació científica, com ara el Sistema d’Observació i Predicció Costanera situat a les illes Balears, el primer laboratori submarí i un petit robot que recull mostres del fons marí, entre d’altres. Tots promouen la sostenibilitat i subratllen la importància de la ciència en la conservació.

El públic es podrà endinsar en un banc de tonyines, sentir els sons que produeixen els cetacis i descobrir que fa uns 6 milions d’anys aquest mar es va assecar i es va convertir en un desert, i que posteriorment, gràcies a un moviment de plaques tectòniques, va tornar a esdevenir el mar Mediterrani.

Constitueix una part innovadora de l’exposició la introducció d’elements en els quals el públic ha col·laborat directament, ja que per mitjà de diferents accions s’han cocreat alguns mòduls, com el mapa de les sorres del Mediterrani o l’espai que posa punt i final a l’exposició, en què els visitants podran veure com ha anat canviant la seva visió des de l’inici fins al final de la mostra.

Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist es podrà visitar de l’11 de desembre de 2013 fins al desembre de 2014 a CosmoCaixa Barcelona (C. d’Isaac Newton, 26)

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades