Tornar Tornar

Un estudi del programa RecerCaixa revela que menys del 10% dels professors universitaris utilitza Wikipedia per a la docència

Barcelona, 28 Maig 2014

Segons els seus autors, un grup d’investigadors de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la UOC, la recerca mostra un fort contrast entre les percepcions positives que els professors universitaris manifesten respecte de Wikipedia i altres eines 2.0 com a recursos didàctics útils, i l’ús molt limitat que realment se’n fa, ja que un 46% dels entrevistats considera que és una eina útil per a l’ensenyament i un 60% la fa servir habitualment.

L’objectiu del projecte és analitzar l’ús docent en l’ensenyament universitari dels continguts oberts a Internet i proposar noves maneres de fer servir aquests recursos en el procés d’aprenentatge. Per aquesta raó, els investigadors han revisat les pràctiques docents més rellevants que s’han dut a terme en aquest àmbit a escala internacional, a fi de proveir un catàleg de bones pràctiques i una guia que permeti als professors dissenyar activitats docents. Tots dos es podran consultar en obert al blog del projecte.

Aquest estudi trenca alguns tòpics habituals respecte a l’actitud negativa dels professors universitaris envers Wikipedia i es creu que seria bo aconseguir una major implicació dels científics professionals en l’edició dels seus continguts, donat l’ús extensiu que se’n fa, tant per impulsar i millorar la comunicació pública de la ciència a través d’Internet, com per incorporar-la com a eina docent entre els estudiants.

El projecte ha tingut una durada de dos anys i s’emmarca dins del programa de recerca d’excel·lència RecerCaixa, que impulsen l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i l’Obra Social ”la Caixa”.

 

 

Més informació a la nota de premsa

Notícies relacionades