Tornar Tornar

L’Obra Social “la Caixa”, la Creu Roja i l'Ajuntament de Terrassa posen en marxa un projecte pilot per prevenir les situacions de soledat no volguda entre les persones grans

Barcelona, 15 Juliol 2014

L’Obra Social ”la Caixa”, la Creu Roja i l’Ajuntament de Terrassa han presentat aquest matí el nou projecte, Sempre acompanyats, que comença a funcionar com a prova pilot al districte IV de Terrassa.

L’objectiu de la iniciativa és reduir el fenomen de la soledat no volguda entre les persones grans, a través d’un nou model d’intervenció comunitària que inclogui accions de caràcter preventiu i d’intervenció directa en els casos detectats per millorar la seva qualitat de vida.

A Terrassa, les persones més grans de 65 anys representen el 15,41 % de la població, i d’aquestes, el 20,66 % són més grans de 80 anys. En el districte IV, on s’iniciarà la prova pilot, un 24,26 % de les persones viuen soles, el 40,18 % de les quals tenen més de 65 anys (1.466 persones).

L’impacte de la crisi socioeconòmica actual ha agreujat la situació de les persones grans. Segons l’Informe de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya sobre l’impacte de la crisi en les persones grans (juliol del 2012), 1 de cada 3 persones grans han hagut d’ajudar per primer cop un familiar, el 13 % han deixat de rebre algun ajut, el 6,5 % han hagut d’acollir un familiar i el 19 % no poden menjar amb regularitat ni carn ni peix.

El projecte s’emmarca en el programa de gent gran que l’Obra Social ”la Caixa” du a terme a Terrassa, a través d’un centre de gent gran propi i dos centres en conveni amb la Generalitat de Catalunya, programa en què han participat un total de 1.672 usuaris al llarg del 2013. Ara l’entitat torna a apostar per aquest municipi per posar en marxa nous projectes dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

La Creu Roja Catalunya fa més de 25 anys que treballa al costat de les persones grans i les seves famílies amb l’objectiu que puguin viure un procés d’envelliment actiu, satisfactori i participatiu. A Terrassa, en col?laboració amb l’Ajuntament, la Creu Roja té una llarga experiència en l’atenció de les persones més vulnerables. L’any 2013 es van atendre més de 1.500 persones grans a través de diferents programes de suport i promoció de l’autonomia personal: tallers, sortides, acompanyaments individualitzats, el Servei de Teleassistència o prestacions bàsiques a persones amb més dificultats econòmiques en el context de crisi, i amb la participació de 139 voluntaris.

 

 

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades