Tornar Tornar

Un projecte de RecerCaixa impulsa la creació de videojocs educatius per resoldre conflictes i prevenir el bullying

Barcelona, 17 Juny 2016

Ignasi López, director del Departament de Ciència i Beques de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Gemma Filella, investigadora de la Universitat de Lleida i líder del projecte Elaboració i avaluació d’un videojoc educatiu com a eina per a la millora del benestar emocional i social, han presentat avui el videojoc Happy, una iniciativa que s’emmarca en el programa RecerCaixa, amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP).

La prova pilot del videojoc es va dur a terme al llarg del curs escolar passat en 10 instituts i 7 escoles de la demarcació de Lleida i un institut d’Osca. En total, hi han participat més de 1.470 alumnes (574 de primària i 903 de secundària) i 59 mestres i professors.

El personatge principal del videojoc Happy (per a nens i nois de 8 a 16 anys) es veu immers en 25 conflictes quotidians que poden tenir lloc tant dins l’àmbit escolar com familiar. A més, els joves poden adoptar el rol d’agressor, víctima o espectador.

Segons dades del 2015 de Save the Children, organització internacional en lluita pel respecte dels drets dels infants al món, 1 de cada 10 infants de l’Estat espanyol ha patit algun tipus d’assetjament escolar, i el 7% han sofert ciberbullying a les xarxes i al món digital.

Els videojocs desenvolupats pel GROP (Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica) de la Universitat de Lleida han esdevingut una eina molt útil per al professorat i molt motivadora per a l’alumnat, la finalitat de la qual és reduir el nombre de conflictes, disminuir l’ansietat de l’alumnat i millorar el seu rendiment acadèmic.

Els resultats obtinguts en les entrevistes posen de manifest que els professors necessiten més formació en competències emocionals per assumir el repte de millorar la convivència escolar i la resolució de conflictes entre iguals.

 

Notícies relacionades