Tornar Tornar

Una certa foscor. CaixaForum Barcelona

Barcelona, 19 Juny 2018

Un matí d’agost del 1911, a París, algú va entrar al Museu del Louvre, va despenjar el quadre La Gioconda i se’l va endur sense que ningú se n’adonés.

 

La nova exposició de CaixaForum Barcelona, Una certa foscor, pren com a punt de partida simbòlic l’espai negre i buit que va deixar a la sala expositiva aquest quadre robat per especular sobre la qüestió de la imatge i la mirada amb relació a la pràctica artística. Reuneix una selecció d’obres d’art i de documents que exploren les idees d’opacitat, ocultació i absència en la pràctica artística, i convida a pensar sobre la mirada dels espectadors i sobre les maneres actuals de veure -i de no veure- imatges.

La mostra s’inscriu en el programa de l’Obra Social ”la Caixa” que, cada dos anys, convida joves comissaris amb una formació internacional en el camp de l’art a desenvolupar els seus projectes, basats en els fons de la Col·lecció ”la Caixa” i de la Col·lecció MACBA. Aquesta vegada, n’és la comissària la barcelonina Alexandra Laudo, que ha seleccionat 14 obres de les dues col·leccions anteriors i ha inclòs nou obres més en préstec. En total, integren la mostra 23 obres de 18 artistes: David Batchelor, Joan Brossa, Christo, Jean-Luc Godard, Pol González Novell, João Maria Gusmão + Pedro Paiva, Juan Francisco Isidro, Ira Lombardía, José Maldonado, Michèle Métail, Pedro Mora, Martin Parr, Perejaume, Àngels Ribé, Tim Rollins & K.O.S., Pedro G. Romero, Hiroshi Sugimoto i Pedro Torres.

L’exposició es completa amb Punts de fuga, un conjunt de propostes artístiques situades principalment fora de l’espai expositiu, en diferents llocs de la ciutat i al ciberespai, a càrrec de Guillermo Pfaff, Joan Rabascall i Mario Santamaría.

Una certa foscor. Comisart. Noves mirades sobre la Col·lecció ”la Caixa” es podrà visitar del 20 de juny de 2018 al 5 de gener de 2019 a CaixaForum Barcelona (av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8).

Notícies relacionades