Tornar Tornar

Compartir-ho

Imprimir la notícia

Madrid es lleva amb els carrers en blanc

Madrid, 19 Setembre 2018

El director del departament de Ciència de la Fundació Bancària ”la Caixa”, el director de la Fundació Pasqual Maragall i la directora general de Gent Gran i Serveis Socials de l’Ajuntament de Madrid  han presentat la campanya «Carrers en blanc», que tindrà lloc al barri d’Ópera durant els pròxims quatre dies. Amb aquesta campanya es pretén conscienciar sobre la importància de la recerca en la prevenció d’aquesta malaltia.

La desorientació i l’oblit de noms comuns són alguns dels primers símptomes de l’alzhèimer. La Fundació Bancària ”la Caixa”, la Fundació Pasqual Maragall i l’Ajuntament de Madrid han volgut posar a prova els vianants del barri d’Ópera, que han trobat els noms d’alguns carrers en blanc.

Cada 4 segons es diagnostica un nou cas de demència al món, una xifra que a Espanya es tradueix en 800.000 persones afectades, en la major part per l’alzhèimer. Si no es troba un tractament efectiu per a la malaltia, amb l’augment de l’esperança de vida la xifra de casos es podria multiplicar per tres el 2050, i arribar a dimensions d’epidèmia.

Conèixer els símptomes de la malaltia és clau, tant per a les persones afectades com per a les que els malalts tenen més a prop. Un estudi publicat a la revista científica Journal of Alzheimer’s Disease ha demostrat que fins i tot en la fase preclínica de l’alzhèimer, en la qual no hi ha símptomes, els familiars poden percebre canvis rellevants que passen desapercebuts per a la persona afectada.

L’estudi, en el qual han participat 2.640 voluntaris de l’Estudi Alfa, impulsat per la Fundació Bancària ”la Caixa”, ha detectat alteracions cerebrals (a l’hipocamp, l’ínsula i l’àrea frontal dreta) i cognitives en persones que no perceben canvis en la seva capacitat cognitiva, tot i que sí ho fan els seus familiars.

Més informació a la nota de premsa en PDF

Notícies relacionades