Tornar Tornar

Art for Change de la Fundació ”la Caixa” obre la seva convocatòria 2022 d’impuls a nous projectes artístics per a la transformació social

Barcelona, 25 Abril 2022

La Fundació ”la Caixa” ha obert la convocatòria del programa Art for Change 2022 amb l’objectiu de posar l’art al servei de la societat i, d’aquesta manera, contribuir a la transformació social. El termini de presentació de projectes que promouen l’accés actiu a la cultura romandrà obert fins al 31 de maig, i les propostes es donaran a conèixer al novembre.

Des del 2008, aquesta convocatòria ofereix ajuts i acompanyament a artistes i entitats culturals que lideren projectes vinculats a les arts plàstiques, la fotografia, la música, la literatura, el teatre, la dansa i el circ. En aquestes iniciatives hi participen col·lectius en situació de vulnerabilitat o persones d’un mateix entorn, que tenen l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura. Així doncs, amb aquests projectes es fomenta la igualtat de condicions i l’empoderament de persones i grups a través de processos artístics.

La nova edició de la convocatòria Art for Change de la Fundació ”la Caixa” impulsarà projectes artístics participatius o comunitaris que donin resposta a les necessitats que estan sorgint en la societat en el context actual i que afavoreixin processos de transformació.

La Fundació ”la Caixa” destinarà al conjunt dels projectes seleccionats  un pressupost de 450.000 euros. A més, el programa també ofereix assessorament i acompanyament durant tot el seu procés, la possibilitat de nodrir les programacions de la xarxa de centres CaixaForum i la plataforma digital CaixaForum Plus, i també espais d’intercanvi, contrast i creació de comunitat. Una comunitat de professionals de l’art i la cultura compromesos amb la societat que exploren a través dels seus projectes noves formes de relacionar-nos, entre nosaltres i amb el nostre entorn.

Des de la coordinació del programa emfatitzen: «Any rere any tenim el privilegi de donar suport a artistes professionals que posen el seu treball al servei de les persones; artistes que acompanyen col·lectius en situació de vulnerabilitat perquè es comuniquin a través de l’art amb l’objectiu de ser agents actius del canvi i creadors de la seva realitat.»

En la convocatòria 2021 es van presentar més de 220 propostes d’artistes i entitats culturals de tot Espanya, de les quals van ser seleccionats 19 projectes que s’estan duent a terme durant el 2022 a les províncies de Barcelona, Castelló, Madrid, Sevilla, Granada, Còrdova, Lleó i Badajoz, en què participaran més de 1.500 persones. Alguns dels aspectes que posen en relleu les iniciatives seleccionades són la visibilització de la salut mental, l’escolta activa per fomentar la diversitat cultural o la dansa com a eina poderosa per habitar el cos i canalitzar emocions, entre d’altres.

L’art. Un camí per ajudar-nos a entendre la realitat i una via per transformar-la

La Fundació ”la Caixa” ha estat pionera en la cerca de noves formes d’entendre la cultura vinculades a la gent. D’aquesta vocació va néixer, el 2007, Art for Change de la Fundació ”la Caixa”, un programa que conjuga la creació artística i la transformació personal i social, que fomenta la participació en processos creatius de diferents disciplines artístiques per afavorir la col·laboració i la inclusió de tothom, i que és respectuós amb la diversitat i obert a aprendre i a escoltar la societat.

A través d’Art for Change de la Fundació ”la Caixa” s’impulsen iniciatives que ofereixen als participants l’oportunitat d’entrar en contacte amb l’art i la cultura, es fomenta la igualtat de condicions i oportunitats, l’empoderament de persones o grups a través d’un procés artístic i la regeneració social de caràcter comunitari, mitjançant activitats que contribueixen al desenvolupament de barris o grups socials.

Notícies relacionades

CaixaForum+CaixaForum+ desvela la seva programació per a aquesta tardor, carregada d’estrenes originals i en exclusiva

Destaquen llargmetratges com Sonoma, sobre l’espectacle de La Veronal, i sèries com Fanzilona, que aborda cinc dècades de la cultura alternativa barcelonina; Booklovers, sobre la dimensió llibresca de les ciutats; From Vinyl to Camila, aproximació irreverent a l’evolució de la música dels últims seixanta anys, o Je suis un ange, deconstruint «Alexina B.», sobre el procés creatiu de l’òpera homònima.

CaixaForum+ desvela la seva programació per a aquesta tardor, carregada d’estrenes originals i en exclusiva